Soros zavádza a klame vám! Od Viktora Orbána smeruje k Angele Merkelovej silná reakcia potom, ako Nemecko výstražne zdvihlo prst

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Postoj maďarskej vlády k Stredoeurópskej univerzite (CEU), ktorá sídli od roku 1991 v Budapešti, budí emócie po celej Európe. Teraz sa jedného zo subjektov financovaných Georgom Sorosom zastala aj nemecká kancelárka a zdá sa, že európske elity hodlajú kauzu CEU využiť na ďalšie karhanie neobľúbeného premiéra Viktora Orbána.

    Maďarský premiér Orbán je európskym liberálnym politikom na čele so šéfom Európskej komisie Junckerom či spomínanou kancelárkou Merkelovou tŕňom v oku minimálne od júla 2014, keď vo svojom prejave v rumunskom meste Baile Tusnad verejne označil liberálny systém za prekonaný a podrobil ho zdrvujúcej kritike. Znepokojenie však vyvolal medzi prevažne ľavicovými európskymi elitami už svojím víťazstvom v parlamentných voľbách o štyri roky skôr.

    Všetko gradovalo s príchodom migračnej krízy, keď Maďarsko (na rozdiel od väčšiny ďalších krajín) od začiatku trvalo na ochrane svojich hraníc. Maďarská vláda navyše ako prvá odmietla utečenecké kvóty navrhované Európskou komisiou. Orbán bol následne označovaný za extrémistu a tvrdo sa doňho pustil aj americký miliardár maďarského pôvodu George Soros, ktorý je priaznivcom liberálnej prisťahovaleckej politiky.

    Maďarská vláda hovorí odvtedy o snahe Sorosa podkopať pomocou svojich financií vládnu moc. V rámci odvetných opatrení tak prikročila až k možnému zrušeniu akreditácie jeho Stredoeurópskej univerzity. V rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Orbán konštatoval, že CEU porušila zákon. O jej ďalšom osude sa vraj rozhodne v rámci rokovaní medzi maďarskou a americkou vládou.

    Teraz Sorosova univerzita získala mocnú zástankyňu. „Všetko nasvedčuje, že činnosť zahraničných univerzít v Maďarsku bude sťažená alebo dokonca úplne znemožnená. Slobodu, demokraciu, právny štát a ľudské práva nemožno spochybňovať. Nemecko bude prijaté opatrenia v oblasti pôsobenia vysokých škôl v Maďarsku pozorne sledovať,“ poslala kancelárka Merkelová premiérovi Orbánovi ostrý odkaz ústami vládnej hovorkyne Ulrike Demmerovej.

    Ku kancelárke Merkelovej sa pridal aj nemecký prezident a niekdajší minister zahraničia za socialistickú SPD Frank-Walter Steinmeier. „Európa nesmie mlčať, keď je napádaná občianska spoločnosť alebo akademická obec, ako sa to teraz deje v prípade Stredoeurópskej univerzity,“ vyhlásil v utorok v bojovom tóne Steinmeier na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

    Vyjadrenia nemeckých politikov spustili lavínu a snahy maďarskej vlády vyrovnať sa s CEU odsúdili aj ďalší európski socialisti. „Orbán útočí na samotné základy demokracie,“ cituje spravodajská agentúra Bloomberg Gianniho Pittellu, ktorý stojí na čele druhého najsilnejšieho zoskupenia v Európskom parlamente, Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov. Europoslankyňa za nemeckú stranu Zelených Franziska Kellerová rovno uviedla, že „Orbána treba zastaviť“.

    Maďarská vláda však znovu zopakovala slová premiéra Orbána s tým, že o osude CEU ešte nie je ani zďaleka rozhodnuté. „George Soros klame a zámerne uvádza nemeckú vládu do omylu,“ cituje agentúra MTI hovorcu maďarskej vlády Zoltána Kovácsa.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -