Šokujúci zvrat v prípade znásilneného chlapca. Rakúšania vôbec nechápu

    0
    „Džungľa“ v Calais (Autor: Jan Rychetský)

    Prípad znásilneného desaťročného chlapca otriasol vlani v decembri nielen Rakúskom, ale aj celou Európou. Dnes dvadsaťročný iracký utečenec si naňho počkal v sprchách plaveckého štadióna a brutálne sa ho zmocnil. Tento rok v júni ho súd za tento trestný čin odsúdil na šesť rokov väzenia a zároveň mu uložil, aby rodine obete zaplatil pokutu vo výške 4 700 eur. Najvyšší súd však teraz nariadil, aby sa celý prípad znovu prešetril.

    Ako hlavný argument sudca uviedol, že iracký utečenec si možno nebol vedomý nesúhlasu z chlapcovej strany. Súd nižšej inštancie podľa najvyššieho súdu túto skutočnosť dostatočne nepreukázal. Spomínaný argument mimoriadne rozčúlil matku obete, ktorá prišla do Rakúska pred rokmi zo Srbska: „A to som synovi aj ďalším svojim deťom hovorila, nech sa správajú k utečencom priateľsky. Je neskutočné, akým smerom sa tento prípad vyvíja.“

    Desaťročná obeť dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou, často plače a nemôže spať. Opätovné vyšetrovanie prípadu môže chlapcov stav podľa psychológov ešte zhoršiť. Rovnako ako rodina chlapca, rakúska verejnosť nechápe, čo svojím rozhodnutím najvyšší súd sleduje, a začínajú sa ozývať hlasy, podľa ktorých všetko smeruje k úplnému oslobodeniu irackého páchateľa. Tak ďaleko asi celá vec nedôjde, ale aj napriek tomu je už dôvera Rakúšanov v spravodlivosť vážne naštrbená.

    Ľudia z krajín s väčšou moslimskou komunitou sú všeobecne presvedčení, že súdy pristupujú k prehreškom utečencov miernejšie a aktuálny postoj najvyššieho súdu v Rakúsku týmto možno nie úplne objektívnym postojom značne nahráva. Aj v Nemecku potom riešili súdy prípad znásilnenia, v ktorom figuroval utečenec. A aj tentoraz „spravodlivosť“ v európskom slova zmysle doslova narazila na odlišné chápanie medziľudských vzťahov a sexuality.

    Tridsaťštyriročný Abdul A. čelí obvineniu, že mal v období medzi januárom a aprílom niekoľkokrát znásilniť svoju o deväť rokov mladšiu manželku a biť svojho trojročného syna. Ako však konštatuje denník Berliner Zeitung, muž si nie je svojho pochybenia vôbec vedomý a tvrdí, že nič zlé neurobil. S manželkou mal vraj v utečeneckom tábore sex vždy s jej súhlasom a jeho trojročný syn mu nešťastnou náhodou spadol na zem v jedálni.

    Abdul A. svoju manželku podľa obžaloby znásilňoval a fyzicky týral. Manželka mu totiž povedala, že sa chce od neho odsťahovať a našla si iného partnera. Päťčlenná rodina pricestovala do Nemecka zo Sýrie pred štrnástimi mesiacmi a predovšetkým hlava rodiny sa nebola schopná zmieriť s odlišnými zvyklosťami, ktoré sú platné v západnej spoločnosti v oblasti medziľudských vzťahov. Sťažoval sa, že jeho žena neustále prekračuje isté hranice a nepreukazovala mu dostatočný rešpekt ako doma v Sýrii. Celý proces je teraz na začiatku a bude pokračovať ešte minimálne niekoľko dní.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -