Šok pre mladých Slovákov. Desivá štatistika, ktorá ich rozhodne nepoteší. Majú sa obávať o svoju budúcnosť?

    0
    Eurá. Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)

    Slovenská republika patrí medzi dvadsať krajín, ktoré majú najohrozenejší dôchodkový systém. Podľa analýzy poisťovne Allianz o udržateľnosti penzijných systémov sme sa umiestnili na 36. mieste z 54 krajín, ktoré sa hodnotili. Pri súčasnom nastavení systému už na dôchodky dnešných štyridsiatnikov nemá kto pracovať. Analýza sa pritom sústredila na tri faktory, a to demografický vývoj, vývoj verejných financií a samotný dôchodkový systém.

    Investičný manažér z Allianz – Slovensko, d. s. s., Miroslav Kotov sa pre denník SME vyjadril, že situácia je taká vážna, že nebude stačiť ani zvyšovanie veku odchodu do penzie. Kotov jedným dychom dodal, že generácia dnešných tridsiatnikov by sa mala pripraviť na štátne dôchodky v sume životného minima, čo by mala byť základná dávka na prežitie.

    Aktuálne životné minimum je na Slovensku pre jednu plnoletú fyzickú osobu 198,09 eur mesačne. Problém eviduje aj minister práce Ján Richter, ktorý sa už pred pár mesiacmi vyjadril, aby sa ľudia nespoliehali iba na Sociálnu poisťovňu a penziu si zabezpečili aj inak. Pritom už minulý rok vláda poisťovňu dotovala 453 miliónmi, aby mala z čoho vyplácať dôchodky.

    Analytik Michal Nalevanko z The Benchmark Research a Consultancy tvrdí, že od nástupu tejto vlády ešte nezaregistroval žiadne opatrenia, ktoré by na situáciu mali závažný vplyv. Ministerstvo práce oponuje. Ako argument používajú napríklad zvyšovanie veku odchodu do dôchodku.

    - Reklama -