Šok: Izrael kritizuje Georga Sorosa!

    0
    Americký miliardár a filantrop George Soros (Autor: TASR)

    Spory vo vzťahoch medzi Maďarskom a jedným z jeho „najväčších synov“ Sorosom sa ťahajú už niekoľko rokov. V podstate od momentu, keď sa k moci dostala súčasná vláda na čele s Viktorom Orbánom. Hoci sa v 90. rokoch Orbán so Sorosom bežne stýkali, ich vzťahy výrazne ochladli po tom, ako maďarský premiér vyhlásil odklon od liberalizmu. Povestným „posledným klincom do rakvy“ sa potom stalo odmietanie Orbána prijímať utečencov.

    Viktor Orbán, maďarský premiér

    Viktor Orbán, maďarský premiér Zdroj: SITA

    Maďarsko ako prvá krajina v Európe na začiatku migračnej krízy postavila plot na hraniciach so Srbskom a prijala množstvo reštriktívnych opatrení namierených proti ilegálnej migrácii. Nedávno zase maďarská vláda uvažovala o vyhostení Stredoeurópskej univerzity Georga Sorosa z krajiny a aktuálne sa stal podporovateľ ľavicových hnutí po celom svete Soros dokonca terčom vládou platenej bilbordovej kampane.

    „Nedovoľme, aby sa na konci smial Soros!“ píše sa na bilbordoch a plagátoch, ktoré v posledných dňoch zaplavili väčšie maďarské mestá. Na rozličných reklamných nosičoch sa pritom od ucha k uchu usmieva práve Soros. Samotný 86-ročný finančný špekulant sa síce ku kampani zatiaľ osobne nevyjadril, ale ním financované organizácie ju označili za antisemitskú a pripomínajúcu nacistické protižidovské plagáty z čias druhej svetovej vojny.

     Bilbordová kampaň proti americkému finančníkovi Georgovi Sorosovi

    Bilbordová kampaň proti americkému finančníkovi Georgovi Sorosovi Zdroj: TASR

    Ako uvádza spravodajská agentúra Reuters, mnohé z bilbordov navyše niekto pokreslil antisemitskými grafitmi a vulgárnymi slovami ako napríklad Smradľavý Žid. Proti tomuto spôsobu dehonestácie sa postavil aj izraelský veľvyslanec v Maďarsku, ktorý prirovnával nenávistné prejavy k obdobiu holokaustu za druhej svetovej vojny. Po niekoľkých hodinách však prišiel z izraelskej ambasády ďalší a tentoraz menej očakávaný komentár.

    „Izraelské veľvyslanectvo svojím predchádzajúcim vyjadrením nechcelo naznačiť, že by azda bolo nelegitímne kritizovať Georga Sorosa, ktorý kontinuálne podkopáva činnosť demokraticky zvolenej vlády v Izraeli. Sorosov Open Society Fund neustále útočí na štát Izrael a snaží sa mu odoprieť jeho právo brániť sa,“ uviedla izraelská strana. Reuters dodáva, že izraelskú politiku voči Palestíne vytrvalo kritizuje aj organizácia Human Rights Watch, ktorú financuje Soros.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -