Šoféri, pozor, novinky okolo diaľničnej známky. Zabudnite na 13-mesačnú platnosť

    0
    Úsek diaľnice D1 medzi Spišským Štvrtkom a Levočou (Autor: TASR)

    Je jedno, v ktorý mesiac ste za ročnú diaľničnú známku zaplatili, vždy platila do konca januára ďalšieho roka. Ako informoval portál pravda.sk, plánujú sa zmeny. Štát chce, aby známka platila nie celý kalendárny, ale technický rok.

    Čo znamená, že známku si môžete kúpiť v ktorýkoľvek mesiac, aj na konci roka, vždy vám bude platiť plných 12 mesiacov. Pre vodičov to bude výhodnejšie, na druhej strane jeden mesiac stratia, keďže teraz známka platí až 13 mesiacov.

    Avšak iba ročná diaľničná známka je viazaná na kalendárny rok. Keď si kúpite 10- či 30-dňovú známku, tie platia vždy rovnako dlho. Najlacnejšia je práve 10-dňová. Zaplatíte za ňu desať eur. Mesačné jazdenie na diaľnici vás vyjde 14 eur.

    Národná diaľničná spoločnosť predáva najviac známok na začiatku roka. Ich predaj postupne klesá s pribúdajúcimi mesiacmi. Tým, že sa zaviedol predaj elektronických známok, rapídne sa zvýšil aj ich predaj. V súvislosti s väčším predajom štát narába s väčším príjmom.

    Ďalšie finančné prostriedky získava z pokút za cestu po diaľnici bez platnej známky. Kontrolu už zabezpečuje automatický systém. Ten rozpoznáva evidenčné čísla automobilov a dokáže ich porovnať s databázou zaplatených diaľničných známok.

    Z dielne ministerstva dopravy, ktoré viedol ešte Roman Brecely, vyšiel návrh na zmenu zákona o diaľničnej známke, ktorý parlament v septembri schválil. Výška pokuty tak klesá na 150 eur. Nová pokuta sa bude pripočítavať maximálne raz do mesiaca. A teda nie každý deň jazdy bez zaplatenia, ako to bolo predtým. Novela nadobudne platnosť od 1. novembra a nové pravidlá budú platiť pre všetky priestupky od zavedenia elektronických známok.

    Autor: luc


     

    - Reklama -