Snowden mohol byť ruský agent, píšu v Nemecku

    0

    Úrad na ochranu ústavy je vlastne civilná vnútorná spravodajská služba, čiže kontrarozviedka Nemeckej spolkovej republiky. Jeho prezident Hans-Georg Maaßen nemeckým poslancom povedal, že sa zdá byť logické, že Snowden je v podstate ruský agent. Snowden mohol byť agent, ktorý zámerne šíril dezinformácie a snažil sa oslabiť dôveru medzi západnými spojencami.

    „Snažil sa vraziť klin medzi USA a ich najbližších spojencov, najmä Nemecko. To, že Snowden je v skutočnosti ruský agent, platí s vysokou mierou pravdepodobnosti,“ konštatoval Maaßen. V angličtine priniesol jeho slová server 20committee.com, ktorý sa odvolával práve na nemecký denník Bild.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    Priaznivcov Edwarda Snowdena Maaßenove závery pobúrili. Faktom však je, že svet špionáže má svoje jasne dané pravidlá. Snowden je z hľadiska tajných služieb prebehlík, ktorý získal od protistrany „azyl“ výmenou za maximálne množstvo utajovaných informácií. V období studenej vojny sa tento scenár odohral opakovane. Pracovník ruskej KGB prebehol do USA a mohol v krajine zostať výmenou za to, že prezradil všetko, čo vedel. V opačnom smere to fungovalo rovnako. A Snowden sa zdržiava v Ruskej federácii už tretí rok.

    A pravdepodobne si tam neužíva veľa slobody. Nástupkyňa KGB – ruská FSB – má Snowdena zrejme pod prísnou kontrolou. Aj to je v prípade spravodajských prebehlíkov bežné. Nedá sa preto vylúčiť, že Snowden píše svoje statusy na sociálnych sieťach s požehnaním a práve pod kontrolou FSB.

    - Reklama -