Snaží sa nahnať ľuďom strach a hrať sa na obrancu národa pred mohamedánskymi hordami. Hrá Fico Orbánovu hru?

    0
    Viktor Orbán, Bohuslav Sobotka, Ewa Kopacz a Robert Fico po stretnutí lídrov krajín V4 v Prahe (Autor: SITA)

    „Keď sa zrýchlil prílev prevažne sýrskych a afganských utečencov do Európy, tak som si myslel, že riešenie situácie na úrovni členských štátov povedie k tomu, čo ekonómovia nazývajú problémom kolektívneho konania – alebo v niektorých kontextoch problémom spoločnej pastviny,“ začína svoj komentár Roháč. Problém však je, že ani jedna krajina nemá motiváciu prevziať plnú zodpovednosť za utečencov, ktorí do Európy prichádzajú.

    Orbán nechal situáciu v krajine eskalovať

    Politické elity členských krajín Únie podľa Roháča nie sú motivované postaviť sa čelom k riešeniu utečenckej krízy, ale skôr majú sklon situáciu zneužiť na politický zisk. „Najprominentnejším príkladom je Viktor Orbán, ktorý nechal situáciu na budapeštianskej Východnej stanici postupne eskalovať,“ napísal. Vrchol drzosti však podľa komentátora nastal, keď sa maďarské úrady „mlčky prizerali, ako sa tisíce utečencov vrátane starých ľudí a detí vydali pešo k rakúskym hraniciam, monštruóznym spôsobom tak opakujúc neslávne pochody, ktorých si Európa zažila bezpočet zhruba pred 70 rokmi a ktorých návrat v civilizovanej Európe 21. storočia očakával málokto“.

    Orbán a Fico sú vraj podobní

    Správanie sa maďarskej vlády nemožno podľa Roháča vysvetliť nekompetentnosťou. Tieto udalosti si vysvetľuje ako snahu o nahnanie strachu. Maďarský premiér Orbán a slovenský premiér hrajú podľa komentátora rovnakú hru. „Robert Fico tára o prepojeniach utečencov na teroristické organizácie a tvrdí to bez akéhokoľvek vysvetlenia,“ píše Roháč.

    Celý komentár si môžete prečítať TU

    - Reklama -