Snahy Bieloruska o zblíženie s EÚ nepredstavujú pre Rusko žiadne riziko, tvrdí bieloruský minister zahraničných vecí

    0
    Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (Autor: SITA)

    Makej pred novinármi vyhlásil, že Bielorusko chce mať dobré vzťahy s Východom i Západom, pričom chápe, že sa nachádza na hranici priestoru dvoch geopolitických hráčov. 

    “Rusko je náš strategický spojenec…Nikdy sme nemali cieľ pretrhnúť svoje väzby s Ruskom. Naopak, vždy sme ich chceli rozvíjať a posilňovať,” spresnil Makej v odpovedi na otázku novinárov ohľadom rizika, ktoré by pre vzťahy Bieloruska s Ruskom mohlo predstavovať zblíženie Minska s EÚ.    

    Šéf bieloruskej diplomacie zároveň poznamenal, že Minsk nemôže ignorovať vzťahy s EÚ, ktorá je druhým kľúčovým zahraničným hospodárskym partnerom Bieloruska. Dodal, že bieloruské vedenie sa doteraz nikdy neocitlo v situáciách, keď by ho “partneri postavili pred nutnosť voľby”.

    Možnosť, že by si Bielorusko muselo vybrať medzi Východom a Západom, už dávnejšie odmietol aj bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

    Makej sa v piatok v Minsku stretol s nemeckým ministrom zahraničných vecí Sigmarom Gabrielom, ktorý po ich spoločnom rokovaní vyjadril pred novinármi nádej, že prezident Lukašenko sa zúčastní na nadchádzajúcom summite Východného partnerstva v Bruseli. Podľa Gabriela by Lukašenkova účasť bola “pozitívnym signálom”.

    Tlačová služba EÚ pred časom potvrdila agentúre RIA Novosti, že EÚ poslala Lukašenkovi oficiálnu pozvánku na summit. Lukašenkova hovorkyňa však ešte v októbri pre RIA Novosti uviedla, že otázka o úrovni zastúpenia Minska na summite iniciatívy EÚ sa stále prerokúva.  

    Ako doplnila agentúra DPA, prezident Lukašenko figuroval na sankčnom zozname Európskej únie do roku 2016. Bielorusko – bývalú sovietsku republiku s autoritárskym režimom – vedie s výraznou podporou Moskvy už 23 rokov.

    Napriek tradične obmedzeným vzťahom sa v posledných dvoch rokoch Nemecko a Bielorusko “opatrne” zbližujú, uviedol Gabriel s tým, že Berlín chce tento proces podporiť.

    - Reklama -