Snaha vytiahnuť z Berlína ohromnú sumu Poliakom nevyšla. Merkelová poslala odkaz, ktorý si budú dlho pamätať

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Berlín tak reagoval na tvrdenia, ktoré v poslednom čase zazneli z úst viacerých kľúčových postáv poľskej konzervatívnej vlády vrátane premiérky Beaty Szydlovej.

    Nemecko má podľa nich morálnu povinnosť zaplatiť za zničenie mnohých miest a obcí.

    Požadovanú sumu Varšava nevyčíslila. Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak ale v nedávnom rozhovore pre televíziu odhadol výšku materiálnych škôd spôsobených nacistickou mašinériou na zhruba bilión dolárov.

    Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski následne uviedol, že toto číslo by “mohlo byť ešte vyššie”, priblížila agentúra DPA.

    Merkelovej hovorca Steffen Seibert dnes podľa agentúry AP novinárom povedal, že Nemecko prijíma plnú zodpovednosť za druhú svetovú vojnu, avšak Poľsko už v minulosti za škody finančne odškodnilo.

    Seibert ďalej pripomenul, že Poľsko už podpísalo povojnovú, právne záväznú deklaráciu, v ktorej sa vzdalo nárokov na ďalšie finančné kompenzácie.

    Nemecká vláda teraz podľa jeho slov nevidí “nijaký dôvod na to, aby spochybnila” účinok tohto medzinárodne záväzného dokumentu z roku 1953, pričom z jej pohľadu “už bola táto otázka úplne vyriešená” ako politicky, tak aj právne.

     V druhej svetovej vojne, ktorá sa začala nemeckým vpádom do Poľska v roku 1939, zahynulo takmer šesť miliónov poľských občanov a krajina utrpela obrovské materiálne škody vrátane takmer úplného zničenia Varšavy.

    - Reklama -