Smeráka obišla vyše 100-tisícová pokuta a matovičovci penia. Tento dvojaký kilometer zabíja Slovenskú republiku a je to rakovina spoločnosti, zaznelo

    0
    Stanislav Kubánek (Autor: TASR)

    Reagoval na dnešné rozhodnutie výboru pre nezlučiteľnosť funkcií v prípade poslanca Stanislava Kubánka (Smer-SD), ktorý zatiaľ nedostal pokutu za to, že počas výkonu verejnej funkcie nemal pozastavenú živnosť a bol konateľom firmy. Výbor sa má jeho prípadom opäť zaoberať v stredu 5. apríla, koalícia by mala prísť s vlastným návrhom sankcií.

    Lukáč pripomenul, že poslanec Igor Matovič dostal finančnú pokutu za to, že nemal niekoľko dní pozastavenú živnosť. Keď sa toho dopustil opäť, výbor mu navrhol odobrať mandát, o čom rozhodne plénum. Lukáč zdôraznil, že na rozdiel od Matoviča Kubánek podnikal roky a pokutu napriek tomu dnes nedostal.

    “Ide o dvojaký kilometer, ako hovorí premiér Fico. Dnes na základe rozhodnutia výboru je pri poslancovi Kubánkovi použitý iný kilometer ako pri poslancovi Matovičovi. Sme tu rovní a rovnejší, tento dvojaký kilometer zabíja Slovenskú republiku a je to rakovina spoločnosti,” doplnil Jozef Viskupič. Veronika Remišová hovorí v súvislosti s touto nespravodlivosťou o strate dôvery vo verejné inštitúcie a o rozklade morálky spoločnosti. V OĽaNO-NOVA veria, že v prípade Kubánka dôjde k náprave.

    Výbor dnes neprijal uznesenie v prípade Kubánkovho porušenia ústavného zákona, keďže koalícia sa zdržala a nebolo dosť hlasov na odobrenie pokút vo výške celkovo 108.000 eur. Podnikanie ústavný zákon o konflikte záujmov zakazuje. Koalícia avizuje vlastný návrh sankcií.

    Kubánek nemal vo viacerých rokoch pozastavenú živnosť, navyše bol aj konateľom obchodnej spoločnosti. Svoj prehrešok zistil sám pri kontrole administratívnych náležitostí spojených s jeho pôsobením v Národnej rade. Sám o tom informoval výbor. Kubánek hovorí, že k pochybeniu u neho došlo nedopatrením. Jeho prehrešky sa ťahajú viaceré roky, výbor riešil pôvodne spolu deväť konaní. To dnes napadli koaliční poslanci a pri hlasovaní o pôvodných návrhoch sa zdržali.

    Jozef Burian zo Smeru-SD vysvetlil, že chcel hlasovať za iný návrh, ktorý mal v pláne predniesť, ale nebolo mu to umožnené. Spomína návrh, ktorý má hovoriť o dvoch konaniach. Jedno sa má týkať nepozastavenej živnosti a druhé konateľstva. V oboch prípadoch by mala padnúť pokuta vo výške šiestich platov. Burian potvrdil, že za sankciu vo výške 12 platov zahlasuje.

    Takéto riešenie nepovažuje za šťastné predseda výboru Martin Poliačik (SaS). Obáva sa prípadného úzusu, že za jedno dlhodobé porušenie sa bude dávať iba jedna pokuta. Podľa neho to môžu verejní funkcionári následne zneužiť, podnikať roky, kým sa im na to nepríde, a to s vedomím, že sa im oplatí takto porušiť zákon, lebo im bude hroziť len jedna pokuta vo výške šesťnásobku platu.

    - Reklama -