Smerák Zala poriadne ostro: Premiér nám tri a pol roka liezol totálne na nervy

    0
    Boris Zala, poslanec EP (SMER-SD) (Autor: SITA)

    “Cameron nám tri a pol roka liezol totálne na nervy. Vydieral od rána do večera. Robil typ politiky, ktorou hral hru, o ktorej bolo skoro od začiatku zrejmé, že ju nezvládne ani v EÚ a ani v Británii,” uviedol Zala.

    Dohoda, ktorú britský premiér vyrokoval pre svoju krajinu v Bruseli, sa nestretla podľa Zalu s nadšením a zároveň doma úplne evidentne nemal nachystanú pozitívnu agendu, s ktorou by presvedčil Britov, aby zostali. Zala si myslí, že momentálne je úlohou britského parlamentu a vlády, ako na referendum budú reagovať, pretože ide o vnútroštátnu záležitosť. Navyše označil toto referendum za výbornú príležitosť pre Škótov, aby požiadali o referendum za nezávislosť.

    Problém vidí i v tom, že Briti nerozumejú občianstvu EÚ. “Pojem, že som občan EÚ, im nehovorí vôbec nič,” pokračoval Zala. Navyše podľa neho nepoznajú ani pojem “zdieľanej” suverenity.

    Citlivý Škripek

    Podľa slov europoslanca Branislava Škripeka (OĽaNO) britskí kolegovia označili obdobie referenda za najbolestivejšie. Sám si myslel, že Briti nezahlasujú za odchod. Dodal však, že v rámci kampane sa použilo veľa fabulácie, klamstiev a manipulácie.

    “Prekvapuje ma razantný ostrý jazyk predstaviteľov Únie o tom, že treba odísť okamžite a netreba to naťahovať. Myslím si, že to nie je pekný postoj a nemali by sa takto správať,” povedal Škripek. Zároveň dodal, že pri výstupovom procese by si EÚ mala s Britániou vytvoriť čo najlepšie vzťahy. Europoslanec si myslí, že Slovensko by malo byť zmierlivé voči Britom a s takým postojom by mal odísť aj slovenský premiér Robert Fico na samit, ktorý sa začína v utorok (28. 6.) v Bruseli.

    - Reklama -