Smer ide pokriviť ústavu a namieriť ju proti občanom Slovenska. Naháňa ľuďom strach niečím, čo tu nie je, tvrdí exminister

    0
    Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

    Smer-SD podľa neho naháňa ľuďom strach niečím, čo tu nie je, keďže podľa informácií tajných služieb je riziko teroristických útokov na Slovensku mimoriadne nízke. Galko je presvedčený, že vládna strana tému utečeneckej krízy umelo udržiava, no podľa prieskumov už ale táto téma Slovákov až tak nezamestnáva, ale trápi ich viac nezamestnanosť a nefungujúce zdravotníctvo. Gábor Gál zo strany Most-Híd tvrdí, že viaceré zákony z protiteroristického balíka obmedzujú osobnú slobodu a právo na ochranu súkromia. Vládna strana podľa neho zavádza zákony, ktoré absolútne nesúvisia s terorizmom a zneužíva pritom túto tému na predvolebnú kampaň.

    Slovensko podľa poslanca za Smer-SD Róberta Madeja potrebuje protiteroristické zákony, pretože migračná kríza priamo súvisí so súčasnými bezpečnostnými hrozbami v Európe. Je podľa neho dokázané, že niektorí teroristi z Paríža prišli do Európy balkánskou cestou so státisícmi ďalších utečencov, ktorí neprešli žiadnou kontrolou, ich totožnosť nie je známa a v rámci EÚ sa môžu slobodne pohybovať. “Niektorí z nich môžu predstavovať riziko,” vyhlásil. Zdôraznil, že európski lídri sa zhodujú, že v záujme zvýšenia bezpečnosti treba posilňovať spoluprácu a prijímať a meniť zákony, aby sme sa vedeli brániť proti bezpečnostným hrozbám. Madej je presvedčený, že novela ústavy bude schválená a napriek kritike za ňu zahlasuje aj opozícia. “Občania očakávajú od štátu ochranu a štát má povinnosť ich chrániť,” zdôraznil.

    Návrh protiteroristického balíka vychádza z predpokladu, že úspešnosť boja proti terorizmu je podmienená včasnou identifikáciou podozrivých aktivít a efektívnou spoluprácou medzi bezpečnostnými zložkami v krajine, ako aj výmenou spravodajských informácií. Zmeny sa budú týkať predĺženia lehôt pri obmedzovaní slobôd. Táto lehota sa pre orgány činné v trestnom konaní a súdy predĺžila z maximálne päť na 10 dní. Zavedie sa aj obligatórna väzba, súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho z terorizmom do väzby bez uvedenia dôvodov. “Robia zo Slovenska policajný štát,” myslí si Galko, ktorého strana nesúhlasí ani s rozšírením právomocí polície a spravodajských služieb. “Kontrola tajných služieb bude nulová, čo je neprijateľné,” povedal a dodal, že poslanci za SaS za protiteroristický balík hlasovať nebudú.


     

    - Reklama -