Smer chce v Súdnej rade nominantku, ktorá za stranu kandidovala vo voľbách. Ministerka je proti, ale vládna strana nepoľavuje

    0
    Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)
    Na post členky Súdnej rady nominoval poslanec Smeru Róbert Madej podriadenú ministerky spravodlivosti Moniku Jankovskú. Tá je momentálne na Žitňanskej rezorte štátnou tajomníčkou, ale vo vlaňajších parlamentných voľbách kandidovala za Smer. Madej navrhol Jankovskú za členku Súdnej rady minulý týždeň, napriek tomu, že tento plán ministerka spravodlivosti kritizovala a proti sa ozvali aj mimovládne organizácie. 
     
    Mimovládky podľa denníka SME varujú, že Jankovská kandidovala za Smer vo voľbách, a preto by vraj mohla do Súdnej rady zatiahnuť aj politický vplyv, ktorý v tomto kontrolnom orgáne nemá čo robiť. 
     
    Súdna rada rozhoduje napríklad aj o trestoch pre sudcov či o ich premiestnení na iné súdy. Je to práve táto rada, ktorá prednedávnom nominovala exposlanca Radoslava Procházku na medzinárodného sudcu v Luxemburgu. 
     
    „Pani Jankovská je v politickej pozícii a zároveň je sudkyňou. S jej kandidatúrou preto nemôžem súhlasiť,“ varovala Žitňanská. 
     
    Celý text nájdete TU
     
    - Reklama -