Smer-SD, OĽaNO a SaS v televíznej debate. Na čom sa zhodli?

    0
    Pohľad do priestorov Účelového zariadenia STU v Gabčíkove, kde budú ubytovaní utečenci (Autor: SITA)

    Madej zopakoval postoj vládneho Smeru, že zavedenie kvót je nezmyslené, pretože lákadlom pre utečencov sú bohaté krajiny ako Nemecko a na Slovensku zostať nechcú. Vyjadril tiež presvedčenie, že do Európy nelegálne prichádzajú najmä ekonomickí migranti, pred ktorými si musí EÚ posilniť ochranu svojich vonkajších hraníc. “Schengen už nefunguje. Dnes si už naše hranice chrániť nevieme,” vyhlásil. Migranti pritom môžu podľa Madeja predstavovať bezpečnostné i zdravotné riziko. “Ja tu vidím ľudí, ktorí sú agresívni. Ako sa potom budú správať u nás?” spýtal sa a dodal, že až 90 percent imigrantov sú mladí ľudia a špekulanti. Madej si myslí, že ak EÚ schváli kvóty a nezačne prísne chrániť svoje vonkajšie hranice, bude to pozvanie pre ďalšie tisíce utečencov, ktorých nebude schopná uživiť. Smer-SD podľa neho stále trvá na tom, že treba riešiť problém tam, kde vznikol, zároveň s ochranou schengenskej hranice únie a zastavením prevádzačstva ako závažného trestného činu. “Musíme na vonkajších hraniciach vyfiltrovať ekonomickú imigráciu,” uzavrel .”

    Podľa Janky Šípošovej EÚ nemala začínať kvótami, ale analýzou toho, čo sa deje, a prečo. Za dôležité považuje, aby azylový proces vo všetkých krajinách prebiehal podľa platných pravidiel. “Až pri tých, ktorí požiadajú o medzinárodnú ochranu, môžeme hovoriť o kvótach,” zdôraznila. Slovenská vláda podľa nej vyvoláva v obyvateľstve strach pred migrantmi. “Strach a nenávisť v SR povzbudzuje rétorika Smeru. Ľudia absorbujú tento strach a Smer bude považovaný za spasiteľa,” konštatovala. Jediné riešenie vidí na úrovni EÚ, ktorá by mala nájsť mechanizmus na “vytriedenie migrantov” na tých, ktorí dostanú medzinárodnú ochranu a na tých, ktorí nie. “Najprv sa ale treba dohodnúť,” zdôraznila.

    Juraj Droba považuje utečeneckú krízu za nielen európsky, ale globálny problém, na riešení ktorého by sa mal podieľať aj zvyšok sveta, a to najmä bohaté arabské krajiny ako Saudská Arábia, Kuvajt, Bahrajn či Spojené arabské emiráty, ktoré zatiaľ neprijali jediného imigranta. Aj Droba si myslí, že vláda a premiér Robert Fico migrantmi straší slovenské obyvateľstvo. “Svalnatý Robert Fico hrozí a zavádza kultúru strachu na Slovensku a zo slova islam a moslim urobil nepriateľa,” povedal s tým, že SaS takýto prístup považuje za neprijateľný. Za možné riešenie považuje strana SaS zriadenie dvoch veľkých utečeneckých táborov na Balkáne alebo v Turecku a v severnej Afrike, ako aj zastavenie prevádzačstva. Migrantom je tiež podľa neho nutné odkázať, že sa im sem neoplatí ísť.


     

    - Reklama -