Sme zárukou stability. Chceme vyhrať voľby aj piatykrát, hovorí Fico. A kopol si do opozície

    0
    Robert Fico pripíja slovenským mliekom na dotácie (Autor: TASR)

    “Sme garantom politickej stability, sme vo veľmi dobrej kondícii. Stále sa rozpadajúce pravicové strany nás poučujú, čo je a čo nie je sociálna demokracia, či politológov, ktorých prognózy nikdy nevyjdú. Ešte sme ani nevznikli a už sme mali zaniknúť, ale my sme tu 17 rokov,” povedal Fico.

    Zároveň sa pýtal, či je normálne, aby na čele opozičnej strany stál človek v minulosti napojený na mafiu. Podľa premiéra totiž hrozí, že ak sa nebude takýmto veciam brániť, tak po roku 2020 budú takéto strany plne legitímne a budeme svedkami totálneho rozkladu politického systému.

    “My sa hlásime k základným ľudským právam. Sme demokrati a budeme za demokratické princípy bojovať. Rešpektujeme iný svetonázor, napr. s liberálmi zdieľame svetonázorovú toleranciu, ale my sme predovšetkým sociálni demokrati, a preto nemôžeme zostať iba pri obhajobe prvej generácie ľudských práv,” konštatoval premiér.

    Podľa Fica dozrel čas, aby strana pripravila nový politický program, ktorý bude reagovať na nové skutočnosti doma aj vo svete. “Chceme ho predstaviť na sneme v decembri 2017,” avizoval s dôvetkom, že hlavnou myšlienkou musí byť silný, spravodlivý sociálny štát.

    “Musíme si odpovedať na otázku, či robíme všetko na podporu silného sociálneho štátu. To je prvá otázka, na ktorú musíme nájsť odpoveď v našom novom programe. Druhá je, či sme dostatočne úspešní pri presadzovaní alternatívy rozvoja. A tretia otázka znie, či je našou prioritou tvrdo pracujúci človek, ktorý rešpektuje pravidlá. Rozumie nám tento človek?” pýtal sa Fico a odkázal, že strana si musí povedať, kto je jej cieľ, lebo nemôže priťahovať všetkých voličov.

    Premiér komentoval aj prítomnosť médií na dnešnej konferencii. “Neviem o tom, že by nejaká programová konferencia pútala takú pozornosť médií ako táto. Budem predstierať, že je tomu tak, lebo iné strany nič podobné nerobia. Ale aj preto, že sme úspešný politický subjekt, ktorý nemá štyroch členov a na ktorého čele nestojí líder v minulosti prepojený na organizovaný zločin,” podotkol.

    Za úspechy politiky Smeru-SD označil Fico vlaky zadarmo, stanovenie minimálneho dôchodku či moderný európsky Zákonník práce, a nie ten africký, ktorý nám pripravila pravica, máme konsolidované verejné financie. “Médiá zaujímajú klebety a sprostosti, ale toto sú reálne výsledky, na ktorých musíme postaviť svoju budúcnosť. Sociálna demokracia v slovenskom podaní sú výsledky. Držíme slovo, čo povieme, to aj urobíme,” dodal.


     

    - Reklama -