Sme oligarchická demokracia. A čo podľa neho je väčšou hrozbou pre Slovensko ako Kotleba? Tvrdá kritika z úst Milana Kňažka

    0
    Milan Kňažko (Autor: SITA)

    Na príklade divadelnej hry sa Kňažko zamýšľa nad hranicami správania sa, ktoré sa dá považovať za umenie a ktoré už za rasizmus, antisemitizmus, prípadne antifeminizmus. „Mark Twain bol jedným z najliberálnejších autorov tých čias a dnes je rasista, lebo v Huckleberry Finnovi použil slovo neger. Čo s tým teraz urobíme? Budeme páliť knižky?“ pýta sa Kňažko a dodáva, že „sme voči sebe dosť pokryteckí“.

    V spojitosti so Slovenskom sa neúspešný kandidát na prezidenta v rozhovore pre iDnes.cz vyjadril, že politici využívajú tému extrémizmus a stranu Mariana Kotlebu, len aby sa dostali k moci. Extrém je podľa neho prirodzenou súčasťou sveta a argument, že nás ohrozuje viac, považuje za falošný. Skutočnú hrozbu vidí v strane Smer, ktorá vládne už tretie volebné obdobie. „Je to nepochybne pokrytecká skupina obchodníkov, ktorí ukradli sociálnodemokratický plášť, lebo sa v ňom oveľa lepšie získava podpora, aby mohli realizovať svoje ekonomické záujmy. Sme oligarchická demokracia,“ povedal.

    Na otázku redaktora, či vidí nejaký posun v novej koaličnej zostave, odpovedal „Keď zostane vnútro, predseda vlády, prokurátor, nefunkčné súdnictvo a nezmenená polícia, veľkú perspektívu nevidím,“ a preto stranu Smer považuje za väčšiu hrozbu ako extrémizmus. „Dvadsaťosem percent sa tvári, že nás musí zachrániť pred ôsmimi percentami extrémistov. Tých osem percent nás neohrozí, ani keby to bola militantná jednotka,“ uzavrel.

    Celý rozhovor Milana Kňažka si môžete prečítať TU.

    - Reklama -