Sme na jednej vlnovej dĺžke s kancelárkou Merkelovou, tvrdí Pellegrini

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Premiér informoval, že nielen predstavitelia Európskej komisie, ale aj národní lídri na summite prejavili záujem o dosiahnutie dohody o viacročnom finančnom rámci (VFR) ešte pred eurovoľbami, čo podporuje aj SR, lebo po voľbách do EP by na debaty o viacročnom finančnom rámci zostalo menej času a nie je známe, či nové zloženie europarlamentu a eurokomisie neovplyvnia rôzne protisystémové strany.

    “Slovensko by chcelo prispieť k diskusii o tejto problematike aj na summite krajín, ktoré nazývame priatelia kohézie, ktorý sa uskutoční v novembri v Bratislave,” uviedol Pellegrini. Spresnil, že účastníci tohto podujatia budú hľadať spoločné stanovisko k postaveniu kohéznej politiky ako takej v rámci dlhodobého rozpočtu EÚ.

    Jedna vlnová dĺžka

    Premiér pripomenul, že summit 19 lídrov eurozóny, ktorý sa konal v závere dvojdňových rokovaní, a pred summitom Ázia – Európa (ASEM), potvrdil, že jeho hlavnou témou bolo dobudovanie bankovej únie. Pripomenul, že pozícia SR je v tomto bode jasná, lebo ak na jednej strane hovoríme o systéme, ktorý predchádza rizikám, na druhej strane treba – paralelne s tým – prijímať aj opatrenia, ktoré znížia riziká v bankovom sektore. 

    “Tu sme na jednej vlnovej dĺžke s kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá tiež tvrdí, že ak sa máme posunúť ďalej, musí to ísť ruka v ruke so znižovaním rizík,” opísal situáciu premiér.

    Pellegrini upozornil, že svoj pobyt v Bruseli využil taliansky premiér Giuseppe Conte aj na to, aby informoval o chystaných reformách jeho vlády. Európska komisia už vyjadrila obavy ohľadom návrhu talianskeho rozpočtu na rok 2019. Premiér upozornil, že do Ríma bola zaslaná séria otázok a očakávajú sa náležité vysvetlenia, aby sa znížili obavy Bruselu.

    Pellegrini v tejto súvislosti pripomenul, že Slovensko zastáva názor, že Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS), ktorý bol vytvorený kvôli Grécku, už splnil svoj účel a Bratislava si vie predstaviť premenu tohto nástroja na zvládanie kríz a šokových situácií na takzvaný Európsky menový fond. Ako však dodal, zatiaľ nie je dohoda ohľadom spoločného rozpočtu eurozóny, kde sa pozície členských krajín veľmi líšia.

    Summit o brexite možno nebude

    Predseda vlády sa dotkol aj plánovaného novembrového mimoriadneho summitu o brexite. Stredajší program a príspevok britskej premiérky Theresy Mayovej o stave rokovaní z podhľadu Veľkej Británie podľa jeho slov nepriniesol nič nové. “Z jej úst sme sa nedozvedeli nič nové,” povedal. Na večeri, ktorou následne v stredu pokračovala európska dvadsaťsedmička, dospeli podľa neho lídri k niekoľkým záverom. Vyjadrili svoju plnú podporu Barnierovi a zároveň skonštatovali, že “nebol dosiahnutý pokrok a rokovania sa opäť zasekli na téme írskej hranice”.

    Pellegrini však dodal, že EÚ je naďalej ochotná doviesť rokovania s Britániou do úspešného konca, a v tejto súvislosti spomenul oblasti, v ktorých už k uspokojivej vzájomnej dohode došlo. “Vyriešili sme budúce postavenie občanov členských krajín EÚ vo Veľkej Británii, dohodli sme sa na finančnom vyrovnaní. Takže stále si myslíme, že sa podarí nájsť spôsob riešenia v oblasti írskej hranice,” zdôraznil.

    Ak ale nedôjde k žiadnym posunom, tak sa mimoriadny novembrový summit o brexite konať nebude a lídri európskych krajín sa stretnú opäť na štandardnom summite EÚ v decembri, kde sa potom dohodnú na ďalšom postupe, uzavrel Pellegrini.

    - Reklama -