Slušnosťou strácate schopnosť sebazáchovy. Moslimské štvrte môžu povstať. Je potrebné chrániť skôr väčšie územie, napríklad V4. Odborníci predostreli veľmi drsnú budúcnosť sveta

    0
    Poľskí policajti na oplotenej maďarsko-srbskej hranici (Autor: TASR)

    Spoločenské, politické, ekonomické procesy sú dnes veľmi vrtkavé. Ocitáme sa v období, keď nevieme, čo sa bude diať. Melvin King označuje súčasnosť pojmom radikálna neistota, ako povedal na úvod Václav Cílek. Ako príklad klimatológ uviedol hroziace veľké sucho v priestore medzi Iránom, Pakistanom, Afganistanom a Indiou. Predstavte si, že tam vypukne konflikt. Sú tu dve jadrové veľmoci, India a Pakistan. Akých majú kamarátov? Všetkých. Čínu, USA, Rusko, Saudskú Arábiu. Neodhadnete, čo z tejto zmesi môže vzniknúť,“ upozornil. Poukázal aj na fragmentáciu sveta a neschopnosť sa na niečom zhodnúť.

    Je to trvalý stav. Má zrejme pôvod v strachu. Ten čiastočne vzniká dezorientáciou,“ vysvetlil a opäť uviedol príklad. Vezmite si vyvážené televízne spravodajstvo. Príde jeden novinár a opíše situáciu určitým spôsobom. Potom musí prísť iný, ktorý to vidí inak. Dozviete sa A a B, a potom sa prejde k ďalšej téme. Vo výsledku ste úplne zmätení,“ konštatoval. Množia sa podľa neho prípady nezvládnuteľnej paniky z dôvodu nezvládnutého sveta. Cílek odporúča spomalenie, digitálnu hygienu a zakotvenie v prirodzených vzťahoch.

    Ľudia radi nastupujú do vagónu s muzikou

    Ondřej Neff už dvadsať rokov vydáva internetový denník Neviditeľný pes. Keď som v roku 1996 začínal, vládla určitá stabilita v porovnaní s dneškom. Budúcnosť bola predvídateľnejšia. Stále ešte boli autority a určité politické aj sociologické tézy, ktorých sa ľudia držali,“ povedal. To sa podľa neho zásadným spôsobom mení. Pripomenul blížiace sa veľmi dôležité americké voľby aj neistotu predpovedí ich výsledku. Predikcie sú veľmi nespoľahlivé a účelovo upravované. Je politologická zásada, že ľudia nastupujú radi do vagónu s muzikou. Takže odtiaľ je dopyt po švindľovaní s predikciou,“ uviedol a upozornil na zaujímavý fakt. Už sa tento rok dvakrát stalo, že vôbec nevyšli. Pri brexite a potom pri výsledkoch filipínskych prezidentských volieb,“ všimol si. Na Filipínach vyhral Rodrigo Duterte. Zlý muž Filipín, ktorý sa preslávil brutalitou svojich metód. Pred pár rokmi by nemal šancu,“ myslí si Neff. Spisovateľ bol na Filipínach mesiac pred voľbami. Nikto nepredpokladal Duterteho víťazstvo. Neff stretol na ulici voliča Duterteho a dal sa ním do reči. Ľudia sa na neho otáčali a pozerali sa na neho ako na ropuchu. Za mesiac ho zvolili za prezidenta. To ilustruje, aká krehká je situácia, v ktorej žijeme,“ povedal.

    Slušnosťou strácate schopnosť sebazáchovy

    Často sa hovorí o politickej korektnosti. Aj seriál diskusií Inštitútu 2080 má podtitul Bez politickej korektnosti. Odkiaľ ale pramení? Keď žijete v chudobe, nemyslíte, pochopiteľne, na nejakú charitu, je vám jedno, čo je so životným prostredím. Čím životná úroveň spoločnosti trvalo rastie, najväčším luxusom, ktorý si dopraje, je luxus,“ vysvetlil spisovateľ s tým, že sa to týka našej atlantickej civilizácie. Je na takej úrovni blahobytu, že slušnosť prijíma ako automatický postoj. Na tom nie je nič zlé. Ale s tou slušnosťou strácate schopnosť sebazáchovy. Čo vás oslabuje,“ je si vedomý.

    Táto slušnosť je podľa neho príčinou paradoxu, ktorý vidíme, keď sa hovorí o samovražde Európy v súvislosti s migráciou. Nálada sa mení. Trump a Duterte sú ľudia, ktorí tú slušnosť odmietli. Ponúkli brutalitu ako alternatívu,“ konštatoval Neff, ktorý zdieľa názory na migráciu, aké má napríklad politológ Robejšek. Ešte pred pol rokom ma označovali za nacistu a xenofóba. Teraz to, čo som už dávno hovoril, sa stáva súčasťou oficiálnej politiky. Nikto z nás však nedomýšľa – keby sa mali realizovať niektoré veci, ktoré si prajeme, ako ochrana hraníc – čo by to prakticky malo znamenať,“ upozornil s tým, že je to nerealizovateľné bez násilia. A to násilie bude šialené a vizuálne odporné. Budeme tým traumatizovaní. Takže bude zrejme dlho trvať, kým z tej slušnosti prejdeme k brániacemu sa organizmu. Nie som si istý, či je to vôbec možné,“ uvedomuje si Ondřej Neff.

    Regióny bez jediného vojaka

    Václav Cílek upozornil, že v prípade, ak k niečomu dôjde, počty českej armády sú dostatočné, aby vojaci ustrážili generálny štáb, jadrové elektrárne a technickú infraštruktúru. Budú regióny, kde nebude jediný vojak. V podobnej situácii je podľa neho veľká časť Európy. Panika vo Francúzsku je z toho, že povstanú moslimské štvrte a rýchlo sa rozšíria. Nie je to zvládnuteľné. Stratégia je taká, že obkľúčite štvrť a necháte ju vyhniť. Čím sa zabraňuje tomu, aby sa to rozšírilo,“ objasnil. Cílek prezradil, o čom sa hovorí medzi ľuďmi z generálneho štábu armády. O zavedení brannej povinnosti, dobrovoľnej brannej povinnosti pre ženy. Scenárov je celý rad. Ukazuje sa, že je potrebné chrániť skôr väčšie územie. Ale asi nie celej Európskej únie, ale napríklad Vyšehradu. Je to typická historická reakcia na turecké nebezpečenstvo, ktorou bolo vytvorenie rakúskeho impéria, neskôr Rakúsko-Uhorska,“ zabrúsil do histórie.

    Do budúcnosti českej, ale aj európskej spoločnosti sa zahľadel Neff. Dostávame sa do obdobia, keď bude potrebné držať sa našich hodnôt a tej slušnosti, a pritom vybudovať obranné mechanizmy bez toho, aby sme skĺzli do nejakého opačného extrému. Bude to nesmierne ťažké a je diskutabilné, či je to možné,“ obáva sa. Nikdy v histórii podľa neho zrejme žiadna spoločnosť nestála pred takouto situáciou. Medzi sebazničením naivizmom alebo skĺznutím do nejakého diktátorstva či agresivity. Izraelcom sa to darí, lebo oni nikdy nič iné nepoznali. Je to pre nich prirodzené. My sme vo fáze, keď aj nebezpečenstvo musíme pripustiť, nájsť cesty, ako mu čeliť, ale ako čeliť aj vnútorným nebezpečenstvám, ktoré z toho vyplývajú,“ zdôraznil.

    Príklad z filmov: Hrdina kašle na zákony a postrieľa darebákov

    Jeden z návštevníkov sa spýtal, prečo vznikol fenomén Trump (či bol zvolený filipínsky prezident, ktorý nabáda ľudí, aby brali spravodlivosť do vlastných rúk a útočili na drogových dílerov). Neff odpovedal príkladmi z amerických filmov, ktoré sú založené na princípe, že hrdina kašle na zákony a darebákov postrieľa. Napríklad séria s architektom v podaní Charlesa Bronsona, ktorý sa tak začne správať. Tieto filmy mali vždy obrovský úspech. A dnes sa čudujeme, že niekto bude voliť Trumpa? Na plátne sa nám to páči, lebo si myslíme, že hajzli majú byť zastrelení. Ale keď si to predstavíme reálne ako na Filipínach, kde to pustili z reťaze a už je tam štyritisíc mŕtvych a obyvateľstvo tomu tlieska,“ upozornil. Ľudia podľa neho tam, kde sú veľké vyhrotené problémy, túžia po niekom, kto urobí poriadok. Takže ak by vo Francúzsku skutočne povstali no-go zóny, Marine Le Penová by sa stala prezidentkou,“ domnieva sa. Ešte je nejaká nádej, že existujúce politické štruktúry budú ochotné na seba ťarchu tohto zápasu prevziať. V skutočnosti tomu ale príliš neverím. Skúsenosť ukazuje, že zmenu politiky vždy sprevádza zmena ľudí. Pretože ľudia sa nedokážu zmeniť. Krokodíl sa nestane žirafou, opica sa nestane korytnačkou,“ pripodobnil Neff.

    Čaká nás Európa národných štátov

    Dôvody trumpizácie objasnil aj Václav Cílek. Odtrhnutie elít od reálneho života, politika ako biznis, nezáujem o spoločné dobro,“ povedal. Rozhovoril sa aj o hroziacom nedostatku vody. Spodné vody ubúdajú. Moja vízia budúceho sveta je rad zrútených štátov alebo oblastí a konfliktov. A do toho oblasti, ktoré to zvládli,“ upozornil. Venoval sa aj názorovému rozdeleniu spoločnosti. Spoločnosť je nehomogénna stále viac. Je potom zložité sa dohovoriť. Internet vám navyše umožní, že keď ste v určitej bubline, tak sa zásobujete len určitým typom informácií a ste úplne slepí k ostatným,“ vypozoroval. A dodal: Sme tu síce na pôde Technickej univerzity, ale všimnite si, koľko tisíc ľudí rieši mobily a ako pomerne malé množstvo ľudí rieši sociálne otázky.“ 

    Na úplný záver prišla otázka, ako obaja hostia vidia budúcnosť Českej republiky a Európy o päťdesiat rokov. Európa bude,“ upokojil prítomných Neff. Ale nebude podľa jeho názoru integrovaná tým spôsobom, ako nám to z Bruselu ešte stále servírujú. Bude to Európa národných štátov, a dokonca budú ešte viac štruktúrované – Katalánci či Valóni budú mať svoje národné štáty. Tendencia k tomu smeruje. Nejde len o to, aby sme sa mali dobre, ale aj sa tak cítili. Čo je rozdiel. Česi sa za Rakúska mali dobre, ale cítili sa tam neslobodne. Takže prispeli k jeho rozbitiu. Myslím, že týmto spôsobom sa to bude vyvíjať,“ predpovedal Ondřej Neff. Klimatická zmena za päťdesiat rokov postúpi natoľko, vrátane zvýšenia hladiny oceánu, že vytvoríme nejakú jednotu s Nemcami a Holanďanmi,“ domnieva sa Václav Cílek.

    - Reklama -