Sľuby sa sľubujú a… Merkelová v eufórii z Obamu. Nevymeníme bezpečné potraviny za eurosmerovky na amerických autách, búria sa Nemci

    0
    Americký prezident Barack Obama na stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou (Autor: SITA)
    Dohoda o obchode a investíciách medzi Washingtonom a Bruselom nie je podľa Sigmara Gabriela pre Európsku úniu výhodná. Šéfovi nemeckého rezortu financií sa preto nepáči postup Angely Merkelovej. Kancelárka totiž už viackrát zdôraznila, že chce Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) dohodnúť do konca tohto roka „za každých okolností“. 
     
    Predseda nemeckých sociálnych demokratov (SPD), ktorí vládnu spolu s Merkelovej CDU, tvrdí, že od kancelárky nebolo správne sľubovať dokončenie finálnej podoby TTIP do konca roka. Existuje totiž množstvo oblastí, na ktorých sa USA a EÚ nedokázali zatiaľ zhodnúť. „Nebolo správne, že kancelárka v eufórii z návštevy Obamu v Nemecku sľúbila dokončenie vyjednávaní o TTIP do konca roka, ani to, že to nedávno znova zopakovala,“ uviedol Gabriel, ktorého cituje denník The Independent. 
     
    SPD, ktorému nemecký minister financií šéfuje, sa k TTIP v súčasnej podobe aj k unáhlenému dokončeniu vyjednávaní o finálnom znení dohody ešte tento rok stavia s odporom. Hrozí preto, že sa postaví aj vlastnému koaličnému partnerovi, ktorým je CDU/CSU. „Sociálni demokrati (SPD) nebudú súčasťou zlej dohody, nikdy by som nesúhlasil s dohodou, ktorá ponecháva firmám právo odvolávať sa na netransparentné súkromné komerčné súdy,“ uviedol vicekancelár na adresu TTIP. 
     
    Podľa nemeckých médií však nie je Gabrielov odpor tak celkom odrazom jeho vlastných názorov. Do kritického postoja tlačí predsedu nemeckých sociálnych demokratov krajne ľavicové krídlo SPD, ktoré sa odmieta do rokovaní o TTIP zapojiť. 
     
    Nech už je dôvod kritiky zo strany vicekancelára akýkoľvek, isté je, že Angela Merkelová čelí stále väčšiemu odporu aj zo strany vlastných koaličných partnerov. Nedávne prieskumy ukázali, že stabilná koalícia v zložení CDU/CSU a sociálnych demokratov (SPD) by prvýkrát nezískala ani polovicu voličských hlasov. 
     
     
    Sigmar Gabriel tento týždeň poslal Spojeným štátom jasný odkaz. „Ak Američania budú trvať na svojom, tak potom nepotrebujeme žiadnu dohodu o voľnom obchode a TTIP jednoducho zlyhá,“ uviedol šéf sociálnych demokratov v Nemecku. 
     
    Už minulý týždeň sa proti TTIP ozval aj minister poľnohospodárstva Christian Schmidt z CSU, ktorý jasne uviedol, že Nemecko nepristúpi na žiadne kompromisy. Schmidt Washingtonu doslova odkázal, že neobetuje „vysoké štandardy potravinovej bezpečnosti výmenou za európske smerovky na autách v USA“. Schmidt tým narážal na časť dohody, ktorá požaduje ľahší prístup pre americké firmy na európsky agrárny trh výmenou za to, že európske automobilky budú môcť do Spojených štátov vyvážať vozidlá s európskymi smerovkami. 
     
    - Reklama -