Slovinsko a Chorvátsko sa obviňujú z narušenia hraníc v Piranskom zálive

    0
    Chorvátska vlajka (ilustračné foto) (Autor: Facebook, Silba Croatia)

     “Myslím si, že takéto postupy poukazujú na veľkú nervozitu na chorvátskej strane,” povedal Erjavec pre slovinskú POP-TV s odkazom na rozhodnutie medzinárodného arbitrážneho súdu, podľa ktorého Slovinsku patrí väčšia časť Piranského zálivu.

    Chorvátske ministerstvo zahraničných vecí zase upozornilo na iný incident, ku ktorému tiež došlo v sobotu 1. júna v oblasti Piranského zálivu. Slovinské policajné lode podľa informácií chorvátskeho ministerstva vnútra trikrát porušili demarkačnú líniu medzi Chorvátskom a Slovinskom a až po varovaní chorvátskej polície sa stiahli do slovinských vôd.

    “Ministerstvo diplomatickou cestou upozorňuje slovinskú stranu na narušenie hraníc chorvátskeho územia v oblasti mora a vyzýva ju, aby od takýchto praktík upustila,” uvádza sa v dnešnom vyhlásení chorvátskeho ministerstva zahraničných vecí. Informoval o tom spravodajský portál Jutarnji list.

    Medzinárodný arbitrážny súd udelil 29. júna Slovinsku priamy prístup k medzinárodným vodám Jadranského mora, a to po prvý raz od rozpadu bývalej Juhoslávie. Verdikt bol súčasťou uznesenia, ktorým sa mal vyriešiť takmer 26 rokov trvajúci územný spor medzi Slovinskom a Chorvátskom o vymedzení vzájomných hraníc. Tribunál rozhodol, že Slovinsko bude mať k dispozícii väčšinu Piranského zálivu, ako aj koridor spájajúci slovinské teritoriálne vody s medzinárodnými vodami. Daný koridor vedie cez chorvátske teritoriálne vody.

    Záhreb však vyhlásil, že rozhodnutie arbitrážneho súdu v Haagu bude ignorovať. V roku 2015 totiž unikla tajná nahrávka, ktorá podľa chorvátskych politikov skompromitovala celý súd.

    - Reklama -