Slovenský rozpočet tesne pred schaľovaním. Kažimír hovorí o odbornosti, nevyhli sa divadelným predstaveniam

    0
    Minister financií Peter Kažimír (Autor: sita)

    Reagoval aj na vyjadrenia opozičných poslancov, ktorí vládu kritizovali, že sa rozhodla oddialiť vyrovnané hospodárenie. Rozpočet počíta s prebytkom až v roku 2019. “V súlade s preventívnou časťou Paktu stability a rastu pri rešpektovaní vládou definovaných priorít došlo k posunu dosiahnutia strednodobého cieľa. Bolo to spomenuté aj v programovom vyhlásení vlády. Nemôže to byť pre vás žiadna novinka,” odkázal opozícii v pléne Kažimír.

    Priblížil, že vláda o tom informovala aj Európsku komisiu (EK) v Programe stability, ktorá dohliada na plnenie fiškálnych cieľov. “Ciele rozpočtu rešpektujú aj požadované tempo konsolidácie podľa medzinárodných pravidiel, ktorými sme viazaní z hľadiska účasti v eurozóne,” podotkol minister financií. Konsolidačné úsilie by malo byť na úrovni 0,5 % HDP ročne. “Upravené ciele reagujú na parametre štrukturálneho hodnotenia ekonomiky a budú sa v budúcnosti meniť. Keď sa ekonomika bude prehrievať, budeme musieť nominálne ísť do väčších prebytkov. Ak budeme v horšej situácii, ekonomika bude podchladená, tak budeme musieť konsolidovať menej,” vysvetlil Kažimír. Slovensko však dodržiava podľa jeho slov všetky stanovené medzinárodné pravidlá, na ktoré dohliada napríklad Brusel, či Medzinárodný menový fond, alebo Inštitút finančnej politiky.

    Šéf rezortu financií tiež opäť upozornil i na to, že rozpočet “nie je bezodný a záleží od vzájomných rokovaní s jednotlivými ministerstvami, aké bude výsledné rozdelenie peňazí”. “Niekto je spokojný viac, niekto menej. Projekt Hodnota za peniaze, ale pomôže detailne pozrieť sa na výdavky,” dodal Kažimír.

    Pripomenul tiež, že rozpočet pochválila EK. “Sme už tretí rok v najlepšej skupine krajín eurozóny. Tu je to zaznávané. Všímajú si to zahraniční investori, aj tí, ktorí investujú do našich dlhopisov. Nie je to zlá správa pre krajinu,” doplnil Kažimír s tým, že rozpočet sa robí na základe prognóz. “Prerokúvajú ich ľudia, ktorí sú členmi makroekonomického a daňového výboru. Vo výbore sedia rešpektovaní ľudia, ktorí nemajú nič so štátom. Makroprognózy nie sú vymyslené,” dodal Kažimír. Parlament bude o rozpočte hlasovať v utorok 29. novembra.

    - Reklama -