Slovenský ochranca práv má na prácu najhoršie podmienky z krajín V4, konštatuje Dubovcová. Trápia nás aj najhoršie problémy?

    0
    Jana Dubovcová, verejná ochrankyňa práv (Autor: SITA)

    Končí sa vám päťročné pôsobenie vo funkcii verejného ochrancu práv. Ako hodnotíte toto obdobie? Bolo náročné? Čo vám dalo, naopak, čo vzalo?

    V tejto chvíli dokončujem výročnú správu o činnosti verejného ochrancu práv za tento rok a až po jej finalizácii budeme mať možnosť vyhodnotiť predošlé obdobie.

    Dodržiavajú sa na Slovensku ľudské práva? Vedia občania, kam sa obrátiť o pomoc? Pre aké prípady kontaktujú najčastejšie vašu kanceláriu?

    Verejný ochranca práv každoročne zistí desiatky porušení základných práv a slobôd v individuálnych prípadoch a zároveň v rámci prieskumov zisťuje aj systémové nedostatky vo fungovaní štátnych inštitúcií, ktoré porušujú základné práva. Občania sa môžu obrátiť na súdy, na prokuratúru, na Slovenské národné stredisko pre ľudské práva a, samozrejme, aj na verejného ochrancu práv. Každoročne sa na nás obrátia s tromi až piatimi tisíckami podnetov.

    Najčastejšie je to pre postup Sociálnej poisťovne, katastra nehnuteľností, polície a prieťahov konaní na úradoch a súdoch.

    Pomerne často vystupujete v parlamente. Ako reagujú na vaše správy poslanci? Je diskusia (a implementácia následných rozhodnutí) priechodnejšia  s koalíciou alebo opozíciou?

    Úlohou verejného ochrancu práv je predložiť národnej rade svoje poznatky o tom, keď štát porušuje základné práva slobody. Zároveň predkladám odporúčania, ako tomu predchádzať.

    Je vecou poslancov a národnej rady, do akej miery im záleží, aby štát fungoval lepšie v prospech občanov. Od toho potom závisí aj prijímanie opatrení. V postupe verejného ochrancu práv však nejde o prípady, ktoré závisia od spolupráce verejného ochrancu práv a politickej reprezentácie.

    Pred pár týždňami ste v parlamente predložili mimoriadnu správu, v ktorej upozorňujete na nezákonné praktiky na policajných staniciach. Hlasovalo za ňu len 39 poslancov a neprešiel ani opozičný návrh, aby parlament nad situáciou vyjadril znepokojenie a požiadal ministra vnútra Roberta Kaliňáka o nápravu a predloženie Správy o zabezpečení dodržiavania zákonného postupu pri obmedzovaní osobnej slobody policajnými orgánmi. Ako to hodnotíte? Prečo to z vášho pohľadu poslanci nepodporili?

    Je to mojou povinnosťou ako verejného ochrancu práv, keď štát porušuje základné práva a slobody, aby som využila všetky zákonné možnosti na odstránenie porušení základných práv. To sa tak stalo aj v tomto prípade, lebo postupy polície, na ktoré som upozornila, sú v právnom a demokratickom štáte neakceptovateľné.

    Očakávam, že napriek výsledku hlasovania o mimoriadnej správe, bude v tichosti prijatá náprava.

    S kým sa vám spolupracuje najlepšie? Naopak, s kým je spolupráca ťažšia?

    Ako som uviedla, verejný ochranca práv nespolupracuje s orgánmi verejnej správy ani politickými subjektmi, je nezávislý ústavný orgán, ktorý kontroluje orgány verejnej správy vo vzťahu k základným právam a slobodám. To je jeho jediná náplň práce, a preto žiadnu spoluprácu nemôžem hodnotiť.

    Ako vnímate prípad malého Marca, ktorým žilo Slovensko pred letom či megaškandál v resocializačnom centre v Galante, ktorý sa dostal na verejnosť počas leta? Ste spokojná s tým, v akom štádiu sú oba prípady teraz?

    Skutočnosť, že systém sociálno-právnej ochrany detí je potrebné prehodnotiť, vyplýva z našich zistení posledných rokov.

    V septembri sa konalo stretnutie ombudsmanov krajín V4. Ako sa Slovensko vyrovnáva s dodržiavaním ľudských práv v porovnaní s V4?

    Vzhľadom na naše spoločné historické korene, máme aj podobné problémy, s ktorými sa zaoberáme. Žiaľ, opakovane môžem skonštatovať, že slovenský verejný ochranca práv ma pre svoju činnosť stále najhoršie podmienky zo všetkých krajín Vyšehradskej skupiny. Nemá vlastné sídlo, ale je v prenájme a nemá regionálne kancelárie s právnikmi dostupnými ľuďom v jednotlivých častiach Slovenska.

    Na druhej strane, jediný prezident, ktorý sa stretol s ombudsmanmi Vyšehradskej skupiny, bol slovenský prezident Andrej Kiska. Úprimne sa zaujímal o úroveň dodržiavania základných práv a slobôd.

    Po tomto stretnutí ombudsmanov vám prezident Andrej Kiska verejne poďakoval za vaše pôsobenie vo funkcii a za vašu prácu. Čo to pre vás znamená? Je to pre vás istým zadosťučinením na konci vášho funkčného obdobia?

    Som rada, že máme prezidenta, ktorého zaujímajú základné práva a slobody, čo potvrdzuje našimi pravidelnými stretnutiami aj tohtoročnou účasťou na stretnutí ombudsmanov Vyšehradskej skupiny.

    - Reklama -