Slovenský analytik žijúci vo Washingtone: Postoj Roberta Fica a nacionalistov v iných krajinách zmenšuje priestor na európsku spoluprácu

    0
    Dalibor Roháč, ekonóm a analytik žijúci vo Washingtone (Autor: Facebook)

    Podľa Roháča sa kvôli postoju k utečencom „čiernymi ovcami“ Únie stalo okrem Slovenska aj Česko, Rumunsko či Poľsko.

    „Nacionalistický populizmus je na vzostupe aj inde, napríklad v Chorvátsku. Problém je, že postoj Roberta Fica a nacionalistov v iných krajinách zmenšuje priestor na európsku spoluprácu, ktorá bude pre riešenie krízy nevyhnutná,“ povedal pre Topky slovenský analytik, ktorý žije vo Washingtone.

    „Pokiaľ sociálnych demokratov trápi problém sociálnej nespravodlivosti, tak by sa mali postaviť čelom k faktu, že bariéry slobodnému pohybu ľudí sú azda najväčším zdrojom takejto nespravodlivosti vo svete. Môžete byť tým najtalentovanejším, najláskavejším, a najcnostnejším človekom, aký kedy žil, ale ak sa narodíte napríklad v Sudáne či v Mali – a nie vo vyspelej krajine ako Slovensko či v Spojené štáty – tak ste skoro isto odsúdený na neradostný život v chudobe a útlaku,“ vyjadril sa k rétorike sociálneho demokrata Roberta Fica.

    Dalibor Roháč si však nemyslí, že Slováci, Česi alebo Poliaci by boli „rasistickejší či viac xenofóbnejší ako ich západní susedia“. Analytik predpokladá, že po parlamentných voľbách v Poľsku by sa jeho politická reprezentácia mohla pripojiť Slovensku a Maďarsku v prípade podania žaloby proti EÚ kvôli utečencom.

    Zároveň varuje, že „ak sa kvôli Orbánovi a spol. nenájde spoločný európsky postup v utečeneckej kríze, tak na jeho činy doplatí nielen Maďarsko, ale aj my na Slovensku a všetci ostatní v Európskej únii“.

    Ako sa Slovák pozerá na strednú Európu z Washingtonu?

    „Neradostne,“ odpovedá. „Stredoeurópsku politiku dnes charakterizuje ustrašenosť, zahľadenosť dovnútra a odmietanie spolupráce so západnými partnermi. To sa nám môže ľahko vypomstiť, nehovoriac o tom, že to výrazne znižuje našu dôveryhodnosť aj na tejto strane Atlantiku,“ vysvetlil.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU

    - Reklama -