Slovensko zbrojí. Nakúpiť chceme stovky obrnených vozidiel. Šancu chcú aj domáci výrobcovia

    0
    Ilustračné foto (Autor: TASR)

    Podľa prezidenta združenia Tibora Straku, slovenský obranný priemysel ponúka Ozbrojeným silám SR pri obstarávaní novej techniky domáce výrobné kapacity. “Dokážeme tak vytvoriť stovky nových pracovných miest po celom Slovensku,” uviedol Straka. Slovenská delostrelecká technika, zbraňové systémy, munícia či informačné a komunikačné systémy sú podľa neho spoľahlivo využívané v armádach mnohých krajín sveta. “Bolo by krátkozraké nakupovať takúto techniku pre potreby domácich ozbrojených síl komplikovane a draho od zahraničných dodávateľov, keď je k dispozícii z domácich zdrojov,” dodal Straka.

    Logickým zdôvodnením nie je podľa neho len zachovanie výroby a zamestnanosti, ale aj fakt, že vložené finančné prostriedky zostanú doma a vrátia sa aj v podobe rastu investícií, spotreby a daňových príjmov štátu. Významným efektom takýchto dodávok je aj udržiavanie strategických domácich výrobných kapacít pre krízové situácie.

    Ministerstvo obrany (MO) SR chce v nasledujúcich rokoch nakúpiť spolu 81 bojových obrnených vozidiel na podvozku 8×8 a 404 bojových obrnených vozidiel, respektíve viacúčelových taktických vozidiel na podvozku 4×4. Vyplýva to z projektu ministerstva obrany, ktorý už odobrila vláda s tým, že sa majú využiť aj kapacity slovenského obranného priemyslu.

    Rezort odhaduje náklady na projekt Bojové obrnené vozidlo 8×8 na približne 417 miliónov eur a na projekt Bojové obrnené vozidlo 4×4 a Viacúčelové taktické vozidlo 4×4 na približne 782,7 milióna eur. Celkovo by tak na tieto projekty malo ísť takmer 1,2 miliardy eur. Do tejto sumy sú zarátané aj náklady na logistickú podporu, muníciu a infraštruktúru.

    - Reklama -