Slovensko zaplavila nová móda. Už nie odmietanie utečencov, ale otváranie dverí dokorán

    0
    Utečenci ubytovaní v azylovom dome v Gabčíkove. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Do iniciatívy Ktopomôže? sa už zapojilo viac ako 2 100 slovenských rodín, ktoré sa rozhodli pomôcť utečencov, ako vedia. Niektorí Slováci jednoducho poskytnú ubytovanie u seba doma. Sýrske a iracké rodiny tak majú ďalšiu nádej, že sa im podarí ľahšie integrovať do slovenskej spoločnosti. „Kto pomôže sýrskym a irackým rodinám na úteku? Kto, keď nie my?“ píše sa na titulnej stránke portálu Ktopomoze.sk. 
     
    Novú iniciatívu na pomoc utečencom si všimla aj americká ABC News, ktorá priniesla reportáž o integrácii utečencov na Slovensku. Jedno z mladých dievčat, ktoré boli nútené spolu s ďalšími utiecť zo svojich domovov v Iraku a Sýrii v ňom potvrdzuje, že utečenci na Slovensku dúfajú v lepší život. „Sme šťastní. Niektorí ľudia majú obavy, ale príde čas, keď to bude v poriadku,“ hovorí dievča v reportáži televízie ABC News. 
     
    VIDEO Integrácia utečencov na Slovensku 

    Výzva vláde 

    „Chceme vyzvať Vládu SR, aby prijala sto utečeneckých a vysídlených rodín zo Sýrie a Iraku na Slovensku. Zároveň však chceme vláde predstaviť aj perspektívu integrácie týchto rodín do slovenskej spoločnosti,“ uvádza sa na internetovej stránke Ktopomoze.sk. Spolu s iniciatívou vznikla aj skladba, v ktorej autori vyzývajú na väčšiu toleranciu voči utečencom. Za hudobnou produkciou stojí Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže, ktoré sa snaží, aby utečenci nepovažovali všetkých Slovákov za odporcov migrácie. 
     
    VIDEO Klip k skladbe Kto pomôže? 
     
    Refrén k skladbe s príznačným názvom Kto pomôže? naspievali súrodenci Reza a Elham  Sicaniovci, ktorí pochádzajú z Iránu. Brat so sestrou ušli z Iránu, keď konvertovali na kresťanstvo a v rodnej krajine im za to hrozila smrť. Reza žije na Slovensku už viac ako 10 rokov a podľa portálu Topky.sk by mohol „slúžiť ako príklad vzorne integrovaného azylanta“. Podarilo sa mu totiž získať azyl, oženil sa so Slovenkou, má dve deti a po najrôznejších manuálnych prácach sa mu podarilo otvoriť si predajňu s rýchlym občerstvením v centre Bratislavy. 
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -