Slovensko si už vyberá sýrskych kresťanov. Pohovory sú v plnom prúde

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (vpravo) a prezident HaZZ Alexander Nejedlý (vľavo) v obci Červený Kameň po leteckom nešťastí dvoch lietadiel (Autor: SITA)

    Robert Kaliňák sa vyjadril, že vláda si je istá, že nimi vybraní sýrski kresťania sa do slovenskej spoločnosti začlenia. Píše o tom portál HNonline.sk.

    Slovensko nie je schopné utečencov integrovať

    „Vieme, že sa integrujú a vieme, že pre nás naozaj budú veľkým prínosom. Ale nebláznime s tým, že zrazu masa 50-tisíc ľudí určená bruselským administratívnym rozhodnutím pristane na Slovensku. Majme aspoň trošku pud sebazáchovy,“ vyzval minister. Kaliňák upozornil, že na základe nového návrhu Európskej komisie nepôjde len o 2 287 ľudí, ale o desiatky tisíc, ktoré by mali prísť na Slovensko. „Nebavíme sa o dvoch tisíckach, to by Slovensko bez problémov zvládalo. Ale hovoríme, že za povinnými kvótami je to, že v najbližších piatich rokoch by to mohlo byť 50 000 ľudí. A to je situácia, ktorú by Slovensko naozaj nezvládlo integračne,“ vysvetlil.

    Únia zlyhala

    Podľa Kaliňáka je hlavnou úlohou EÚ zastaviť vojenský konflikt v Sýrii. Predseda Mostu-Híd Béla Bugár upozornil, že migračná kríza sa začala pred niekoľkými rokmi, preto je presvedčený, že EÚ je v tejto oblasti pomalá a zlyhala. Slovensko by však podľa neho malo byť aj napriek tomu ústretové.

     

    - Reklama -