Slovensko sa stáva poslušným členom EÚ. Fico si s Junckerom podali ruky v otázke utečencov, informuje americký portál

    0
    Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) a predseda EK Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Premiér Robert Fico sa údajne dohodol s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom na určitom kompromise, ktorý vráti Slovensko do hlavného prúdu Európskej únie. Server Politico konštatuje, že Ficovi príde „láska z Bruselu“ vhod, pretože doma na Slovensku sa musí pozerať cez rameno na neonacistov v parlamente, ako aj na bežnú opozíciu, ktorá organizuje protesty v súvislosti s kauzou Bašternák. 

    Prečo sa Juncker zameral na Slovensko? Pretože si získalo dôveru počas svojho európskeho predsedníctva, zatiaľ čo Maďarsko a Poľsko majú dnes nálepku „neposlušných krajín EÚ“. Prijateľnejšou alternatívou donedávna bola Česká republika, tá však ústami ministra vnútra Milana Chovanca odmieta prijímať utečencov a v Bruseli navyše vedia, že krajinu čakajú voľby, ktoré zrejme vyhrá Andrej Babiš. Ten sa opakovane tvrdo ohradil proti Bruselu, a preto možno hľadá Európska komisia vo V4 iného partnera.

    Úrad vlády tieto tvrdenia odmietol. „Politico šíri dezinformácie. Premiér sa aj na tlačovej besede po rokovaní jasne vyjadril, že názor na kvóty nikdy nezmeníme,“ uviedla pre HNonline.sk hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU a TU.

    - Reklama -