Slovensko opäť pod paľbou kritiky celého sveta. SNS chce zablokovať islam. Moslimovia si u nás neškrtnú

    0
    Korán (Autor: SITA)

    Novelizovaný zákon je podľa SNS, ktorá ho predložila do národnej rady, namierený proti všetkým špekulatívnym pokusom o registráciu cirkví. Zahraničie však tento krok vládnej strany vníma ako jasnú snahu zabrániť moslimom registráciu svojho náboženstva na Slovensku. Novela totiž mení počet členov potrebných na oficiálne uznanie cirkvi. Z doterajších 20 000 veriacich potrebných na registráciu stúpol tento počet na 50 000 a toľko moslimov u nás nežije.

    V dôvodovej správe SNS uvádza, že „cieľom predloženého návrhu zákona je eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností s hlavným cieľom registrácie – získania finančných príspevkov od štátu“.

    Agentúra Reuters, ktorá už v titulku spojila sprísnenie zákona so zablokovaním islamu, pripomína, že moslimské organizácie na Slovensku nebudú môcť bez registrácie islamu žiadať o dotácie ani zakladať vlastné školy. Svetová spravodajská agentúra nezabúda ani na náš odmietavý postoj ku kvótam na prerozdeľovanie migrantov, ktorí už sú v najviac zaťažených krajinách EÚ.

    Májové vyjadrenie premiéra Roberta Fica, že „islam na Slovensku nemá miesto“ sa zase objavilo v článku denníka the Independent. Britská tlač na rovinu tvrdí, že naši poslanci „zabránili islamu stať sa štátom uznaným náboženstvom“ tým, že sprísnili zákon na registráciu cirkví.

    SNS sa bála recesie

    Ako sme už spomínali, na registráciu budú cirkvi po novom roku potrebovať 50 000 členov, aby ich štát oficiálne zaregistroval a práve v tom vidia západné médiá problém. Independent píše, že na Slovensku žije podľa štatistík len niečo viac ako 2 000 moslimov a nie sú u nás žiadne registrované mešity. Podľa Islamskej nadácie žije u nás približne 5 000 moslimov.

    Podľa SNS však nejde v prípade novelizácie zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví o žiadnu snahu zamerať sa proti nejakému konkrétnemu náboženstvu. Predseda klubu SNS Tibor Bernaťák zdôvodňuje sprísnenie zákona obavami o zneužitie jeho súčasnej podoby.

    Cirkev, ktorá nie je registrovaná štátom, nemá výhody, akými sú napríklad dotácie na platy duchovných, cirkevné školy či výučbu náboženstva na školách. „Tento štát má však legitímne právo určiť registračné podmienky, ktoré spĺňajú tie subjekty, ktorých vieru vyznáva nie zanedbateľný počet občanov Slovenskej republiky,“ povedal Bernaťák.

    Predseda poslaneckého klubu SNS ako dôvod novely uviedol príklady z iných krajín, keď sa ľuďom podarilo presadiť registráciu cirkvi, ktorej hlavným bohom je špagetové monštrum. Išlo len o recesiu, ale v susednom Poľsku či v Lotyšsku a Belgicku táto registrácia „cirkvi špagetového monštra“ bez problémov prešla, keďže sa pod ňu podpísal potrebný počet „veriacich“. Cirkev špagetového monštra pritom funguje po celom svete.

    SNS chcelo podľa Bernaťáka novelou zabrániť recesii a prípadnému zneužívaniu štátnych dotácií domnelými cirkvami, ale zmena zákona vraj nebola namierená proti žiadnej konkrétnej náboženskej skupine a jej cieľom nebola diskriminácia vierovyznania.

    Viaceré zahraničné médiá však vidia celú vec inak a opisujú Slovensko ako krajinu, ktorá takýmto spôsobom „zablokovala“ šírenie islamu na svojom území. Islamizácia sa totiž podľa odporcov migrácie začína pomaly, ale isto šíriť a s tým, zdá sa, súhlasí aj predseda národnej rady Andrej Danko zo SNS, ktorý sa už v minulosti vyjadril, prečo podľa neho nemá islam na Slovensku miesto.

    „Islamizácia sa začína kebabom a v Bratislave je už v plnom prúde, uvedomme si, čomu môžeme čeliť o desať rokov… Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby tu v budúcnosti nevyrástla žiadna mešita,“ uviedol už dávnejšie Danko, ktorého slová pripomína agentúra Reuters.  

    SNS sa ani pred voľbami netajila, že chce na Slovensku zakázať nosenie tradičných islamských závojov, ktoré ženám zahaľujú tváre a v pláne mali aj zabrániť výstavbe mešít na našom území. Zvýšenie počtu veriacich potrebných na registráciu cirkvi, ktoré zahraničie vníma ako krok proti islamu, je preto prekvapením azda len pre západné médiá.

    - Reklama -