Slovensko odsúdilo pokusy Severnej Kórey o eskaláciu napätia

    0
    Oslavy v KĽDR (Autor: SITA)

    Ministerstvo pripomína, že za posledných päť rokov od nástupu severokórejského vodcu Kim Čong-una k moci uskutočnila KĽDR takmer 50 skúšok balistických rakiet, pričom intenzita provokácií sa každým rokom zvyšuje.

    “Len v tomto roku bolo uskutočnených deväť a v mesiaci apríl tri balistické skúšky. Aj posledný test balistickej rakety zo dňa 29. apríla svedčí o tom, že KĽDR je bližšia logika bezpečnostného vydierania než štandardné formy mierovej spolupráce a univerzálnych hodnôt,” uviedol rezort diplomacie.

    Podľa ministerstva pokračujúce provokácie majú destabilizujúce dosahy na región aj globálnu bezpečnosť.

    “Vyjadrujeme hlboké znepokojenie nad touto politikou konfrontácie a pridávame sa k medzinárodným výzvam na prijatie okamžitých opatrení, ktoré by zabránili KĽDR dosiahnuť jadrový operačný arzenál a prinútili ju dodržiavať medzinárodné záväzky,” uvádza sa v stanovisku rezortu.

    Slovenská republika je presvedčená, že je potrebné urobiť maximum, aby sa situácia nevymkla spod kontroly a neprerástla do ozbrojeného konfliktu, píše sa ďalej v stanovisku ministerstva.

    Napätie na Kórejskom polostrove eskaluje v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu Severnej Kórey, s čím súvisia i dosiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tejto oblasti.

    - Reklama -