Slovenskí etnológovia z akadémie vied vytvárajú portál pre migrantov

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Na jeho vývoji sa podieľali výskumníci Ústavu etnológie SAV, ktorí spolu s medzinárodnými expertmi koncom októbra (26.10.) v Bratislave odprezentujú poznatky o úspešnej integrácii migrantov v Európe. 
     
    Podľa slov riaditeľky Ústavu etnológie SAV Tatiany Podolinskej, verejnosti predstavia skúsenosti s tvorbou portálu pre deväť krajín dunajského regiónu, ktoré vzájomne zdieľajú legislatívu, praktické skúsenosti v spolupráci s vládnym sektorom či neziskovými organizáciami. “Dunajský kompas bude predstavovať veľkú pomoc v navigácií ľudí, ktorí opustili svoju rodnú krajinu s cieľom nájsť vhodné pracovné príležitosti či dostatočné sociálne zabezpečenie na novom mieste,” povedala Podolinská.
     
    Počas konferencie priblížia výstup prvej časti projektu Informačná platforma Dunajského regiónu pre ekonomickú integráciu migrantov. Na projekte pracuje medzinárodné vedecké konzorcium, ktoré tvorí deväť krajín. Okrem Slovenska to sú Slovinsko, Rakúsko, Maďarsko, Nemecko, Chorvátsko, Srbsko, Česká republika a Bosna a Hercegovina.
     
    Hlavnými rečníkmi konferencie budú Antoine Savary z Európskej komisie a expert na problematiku integrácie migrantov Rinus Penninx z Amsterdamskej univerzity. Nosnými témami konferencie budú úlohy informácií pri efektívnej integrácii migrantov do spoločnosti, či problematika začlenenia migrantov na pracovný trh prijímajúcej krajiny. 
     
    - Reklama -