Slovenská ekonomika je v dobrej kondícii. V tomto roku by mala vzrásť o 4,2 percenta

    0
    Volkswagen Slovakia, karosáreň v Bratislave (Autor: TASR)

    Rast ekonomiky bude postavený na dvoch pilieroch. K pokračujúcemu vývoju spotreby domácností pribudne export, ťažiaci z pozitívnych vyhliadok rastu v Európe a z nábehu novej výroby vo Volkswagene.

    Investície podľa IFP oproti predchádzajúcemu roku zrýchlia, k čomu pomôže aj investícia automobilky Jaguar Land Rover a rozbeh výstavby bratislavského obchvatu. Verejné výdavky sa budú dvíhať iba pozvoľne, čo bude tlmiť postupné prehrievanie ekonomiky.

    V roku 2019 by mala ekonomika podľa prognózy ešte mierne zrýchliť vďaka nábehu novej produkcie v automobilovom sektore. Budúci rok dosiahne výkon ekonomiky podľa IFP 4,5 %.

    Dôvodom bude dynamickejší export, ťažiaci z pozitívneho vývoja v zahraničí a aj nábehu výroby v automobilovom závode Jaguar Land Rover. Domáca spotreba si udrží stabilné tempo nad 3 %. Investície mierne spomalia z dôvodu dokončenia väčších automobilových investícií.

    Trh práce bude podľa rezortu financií v tomto roku pokračovať vo výraznom raste, keď sa zamestnanosť zvýši o 1,7 %. V ekonomike tak pribudne takmer 40-tisíc nových pracovných miest, z čoho viac ako polovica v sektore trhových služieb.

    Počet Slovákov pracujúcich v zahraničí má podľa prognózy klesať a zároveň na slovenskom trhu práce pribudnú zahraniční pracovníci.

    Miera nezamestnanosti v tomto roku podľa prognózy poklesne na úroveň 7,3 %. Priemerná nominálna mzda v hospodárstve v tomto roku podľa prognózy porastie najrýchlejším tempom od začiatku krízy a presiahne 1000 eur.

    V nasledujúcom roku rast nominálnych miezd zrýchli na 5,4 %.

    - Reklama -