Slovenská armáda dostala prvé vrtuľníky Black Hawk

    0
    Vrtuľník Black Hawk (Autor: TASR)

     “V Spojených štátoch amerických už boli vo výcvikových zariadeniach amerických ozbrojených síl vycvičené štyri posádky na nové stroje, pričom výcvik ďalších naďalej prebieha. Do konca roka 2017 by malo byť pripravených pilotovať nové stroje šesť posádok,“ uviedla Capáková.

     Ako ďalej informovala, počiatočná logistická podpora je zabezpečená v rámci zmluvy formou dodávky pozemného vybavenia, náhradných dielov a spotrebného materiálu.

    “Súčasťou kontraktu je zabezpečenie úvodného balíka náhradných dielov počas dvoch rokov pre deväť vrtuľníkov, a tiež náradie, kontrolná, meracia technika a prenosné pracovné stanoviská pre jednotlivé špecializácie, ktoré sa podieľajú na prevádzke vrtuľníkov,” spresnila hovorkyňa MO SR.

    Dodala, že možnosť ďalšieho dozbrojenia sa v súčasnosti analyzuje v rámci pripravovaného Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR. Finálne rozhodnutie bude založené na výsledkoch tejto analýzy.

    Nové americké stroje nahradia súčasné Mi-17, ktorým postupne končí technická životnosť. Ministerstvo obrany SR nakúpi celkovo deväť viacúčelových vrtuľníkov v objeme 261 miliónov USD. Najväčší modernizačný kontrakt v histórii Ozbrojených síl SR, realizovaný prostredníctvom amerického vládneho programu Foreign Military Sales, uzavrelo predošlé vedenie rezortu. Vrtuľníky UH-60M Black Hawk budú dislokované v priestoroch Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove.

    - Reklama -