Slovákov prekvapili vysoké ceny za energie. Pohoršená opozícia sa búri. Faktúry hoďte do koša, odkazuje Fico

    0
    Ilustračné foto (Autor: Facebook, )

    „Náklady na elektrinu poklesnú pre domácnosti na Slovensku medziročne v priemere o 4,30 %. Pri plyne to bude o 2,6 %, pri dodávke tepla priemerne o 5 %, náklady na vodu zostávajú v roku 2017 stabilné.“ Uviedol ešte v decembri minulého roka Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, na čele ktorého stojí Jozef Holjenčík. Napriek avizovanému znižovaniu cien energií od januára ostali mnohí Slováci po otvorení faktúr prekvapení. Zaplatiť totiž majú po novom podstatne viac.

    Mnohým sa zvýšila cena za elektrinu, plyn aj vodu. Regulačný úrad ÚRSO zvýšil paušály za pripojenie, v niektorých odberných pásmach tak ľudia zaplatia viac až o stovky percent, hovorí pritom o motivovaní ľudí na úsporu energie. I keď reálne ceny za samotné energie ako komodity išli v skutočnosti dole, ceny pre odberateľov dramaticky vzrástli vďaka zmene štruktúry taríf pre distribúciu či zavedeniu fixných poplatkov za vodomer. Elektrina, voda a plyn tak síce stoja menej, ale ich distribúcia po novom stojí toľko, že koncový odberateľ zaplatí aj niekoľkonásobne viac ako minulý rok.

    Na optimalizáciu bol dôvod, tvrdí kompetentný úrad

    ÚRSO podľa svojho stanoviska pristúpilo k optimalizácii tarifných štruktúr preto, aby si odberatelia uvedomili potrebu zvažovať, či hodnota ich ističa, respektíve výška rezervovanej kapacity skutočne zodpovedá reálnym potrebám pri odbere elektriny. „Na Slovensku je totiž mnoho miest a obcí, kde majú odberatelia prehnanú rezervovanú kapacitu, čo potom spôsobuje problémy v sústave a vytvára nedostatok rezervovanej kapacity pre nových odberateľov,” konštatoval hovorca úradu Radoslav Igaz.

    Konečným dôsledkom takéhoto správania spotrebiteľov elektriny podľa predsedu úradu Holjenčíka je, že príslušná distribučná spoločnosť musí postaviť pre pripojenie nových odberateľov nové elektrické vedenia, ktoré musia v poplatkoch zaplatiť všetci. “Keď si odberatelia elektriny vymenia istič, uvoľnia tak kapacitu a de facto príde k zefektívneniu prevádzky distribučnej sústavy,” podčiarkol Holjenčík.

    Úrad tiež podľa Igaza týmto rozhodnutím postupuje v zmysle zákona o energetickej efektívnosti, pričom Slovensko musí plniť určité limity a znižovať spotrebu. Zároveň má ísť o výzvu pre samosprávy, malé podniky, sociálne zariadenia, ktoré nemajú predstavu, ako sú pripojené a aké majú rezervy, aby sa začali o znižovanie svojich nákladov za energie zaujímať. „V prípade domácnosti po sčítaní fixnej a variabilnej zložky platí, že priemerné celkové ročné náklady za dodávku elektriny sa im v roku 2017 znížia o 4,3 %,” zdôraznil Igaz.

    Opozícia je v pozore

    Náklady sa však pre väčšinu ľudí neznížnili a fixná zložka radikálne narástla. Opozícia je v pozore. Podpredsedníčka SaS a šéfka parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová upozornila, že strana dostala množstvo konkrétnych podnetov od občanov podložených zálohovými platbami, ktoré vyvracajú sľuby vlády. Ceny komodít na trhoch podľa nej dlhodobo klesali, čo by malo ovplyvniť aj výslednú spotrebiteľskú cenu, ale realita je práve opačná. „Tomuto poklesu zabránil regulačný úrad svojou neustálou gymnastikou v rámci zložiek fixnej časti tejto ceny a výsledkom tejto regulácie sú nespočetné prípady, keď išli spotrebiteľské ceny dramaticky hore,“ uviedla Kiššová.

    Tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek potvrdil, že ľudia sa sťažujú, koľko majú po novom platiť za elektrinu v dôsledku toho, že im vzrástla platba za ističe. Malý podnikateľ z hladovej doliny napríklad zaplatil minulý rok za elektrinu 735 eur a tento rok by mal dať iba za jej distribúciu bez samotnej spotreby 795 eur. Liberáli kritizujú hlavne netransparentnosť a nesystémovosť rozhodnutí regulátora, ktorému ide o optimalizáciu výkonu ističov. Cenové rozhodnutie totiž vydal len pár dní pred koncom roka a ľudia sa mu podľa nich nemali možnosť prispôsobiť.

    Poslanci z OĽaNO sa zamerali najmä na zvyšovanie cien vody dôsledkom zavedenia fixných poplatkov za vodomer. Podľa predsedu hnutia Igora Matoviča z nových opatrení budú profitovať tak maximálne bohatí, ktorí si budú môcť napustiť bazén o 200 eur lacnejšie, zatiaľ čo chudobní budú platiť o 100 percent viac. V konečnom dôsledku čím menej človek minie, tým viac v prepočte zaplatí, lebo cena za kubík vody síce trochu klesne, ale poplatok za vodomer chudobným urobí riadny škrt cez rozpočet. Každý, kto ročne minie menej ako 150 kubíkov vody, čo sú podľa neho státisíce domácností, tak nakoniec zaplatí viac, ako platil doposiaľ.

    Vláda vyslovila so zvyšovaním cien dôrazný nesúhlas

    V súvislosti so zvíhajúcou sa vlnou nevôle so zvýšenými cenami reagovala na situáciu aj vláda. Do stredajšieho rokovania mimoriadne zaradila aj túto otázku napriek tomu, že v pôvodnom pláne rokovania vlády nebola. Premiér Robert Fico po rokovaní uviedol, že vláda vyslovila na rokovaní zásadný politický nesúhlas s týmto regulačným rámcom. „Nevidíme žiadny dôvod, aby pri poklese cien energií sa zvyšovali poplatky fixného charakteru. Preto sme požiadali predsedu regulačného úradu, aby ponúkol riešenia,“ vyhlásil Fico. Premiér zároveň podľa jeho vlastných slov v prítomnosti vlády oznámil predsedovi úradu Holjenčíkovi, že pokiaľ nebudú prijaté rozhodnutia, ktoré by napravili súčasný stav, tak vláda SR kruto zakročí.

    Holjenčík však podľa Fica nakoniec ponúkol prijateľné riešenie a to vo forme autoremedúry – teda stiahnutia rozhodnutí, ktoré sa premietli do zvýšenia cien. V praxi to podľa premiéra znamená, že rok 2017 bude fungovať podľa rovnakých podmienok ako minulý rok. „Z našej strany sme urobili, čo bolo potrebné, pokiaľ by ponuka autoremedúry neprišla, boli sme pripravení konať veľmi tvrdo a razantne sme boli pripravení na krutý zásah… S umelým navýšením poplatkov nebudeme nikdy súhlasiť,“ prízvukoval Fico.

    Ľuďom, ktorí už dostali faktúry za energie s týmto navýšením, odkázal premiér jasne: „Odporúčam hodiť do koša a nevšímať si.“ „Tým, ktorí dostali takéto faktúry, by mali prísť storno faktúry, ktoré potvrdia neplatnosť tých starých a mali by následne prísť nové faktúry, vystavené podľa rovnakých podmienok, aké boli v roku 2016,“ objasnil minister hospodárstva Peter Žiga.

    Učebnicoví diletanti

    Podľa Igora Matoviča je psia povinosť vlády okamžite stiahnuť akékoľvek zvyšovanie ceny energií. Zároveň OĽaNO požaduje vyvodenie personálnej zodpovednosti a na hodinu prepustenie „diletanta Holjenčíka“ a do regulačného úradu dosadiť kompetentných odborníkov, lebo aj keď je úrad oficiálne od štátu nezávislý orgán, v skutočnosti si tam aj tak dosádza ľudí vrátane Holjenčíka „svätá trojica Danko, Bugár, Fico“.

    Na základe tlaku médií a opozície podľa Matoviča pustila vláda do gatí a preto poobede vystúpila s ráznym postojom pred novinárov s tým, že opatrenia budú zrušené, a to, že Fico povie verejne, nech ľudia premrštené faktúry hodia do koša, tak to je „krásny učebnicový príklad diletantizmu v politike“, vyhlásil Matovič.

    Predseda parlamentu Andrej Danko je naopak presvedčený, že vláda svojím vystúpením k téme ukázala, že dokáže s chladnou hlavou riešiť aj takéto závažné problémy. Zároveň dala jasný znak všetkým, ktorý si myslia, že si budú v zákulisí vybavovať výhody na úkor občanov. 

     

    - Reklama -