Slovákov, ktorí k nám plánujú presťahovať imigrantov zo Sýrie a Iraku, je už 1500. Pozrite si, aké majú plány

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Cieľom iniciatívy Kto pomôže? je prijatie 100 utečeneckých a vysídlených rodín zo Sýrie a Iraku na Slovensko. „S týmto cieľom sme už oslovili premiéra, ministra vnútra ako aj ministra zahraničných vecí,“ uviedol Gloss. Ako dodal, rozhodnutie vlády pomôcť sýrskym kresťanom považujú za pozitívne, chcú sa však podieľať na ich integrácii.

    „Veríme, že ak sa ukáže pomoc zo strany vyše tisíc dobrovoľníkov ako účinná, vláda bude ochotná realizovať náš pôvodný cieľ prijať 100 utečeneckých rodín. Zároveň dúfame, že koordinovaná pomoc utečeneckým rodinám pomôže zamedziť ďalším tragédiám,“ uviedol Gloss. Takisto skonštatoval, že iniciatíva chce pomôcť ľuďom v núdzi bez ohľadu na náboženstvo. „Náš projekt je otvorený utečencom zo všetkých kultúrnych a náboženských prostredí. Odmietame akúkoľvek etnicky či nábožensky motivovanú nenávisť,“ uviedol.

    Gloss tiež pripomína, že práve kresťania patria medzi najohrozenejšie skupiny na Blízkom východe. Slovensko im podľa neho dokáže poskytnúť prostredie, ktoré im je „kultúrne aj nábožensky blízke“. Zapojiť sa do projektu môžu záujemcovia niekoľkými spôsobmi. Utečencov môžu ubytovať, ale aj napríklad s nimi tráviť voľný čas či pomôcť im pri hľadaní práce. Túto iniciatívu zorganizovalo Spoločenstvo Ladislava Hanusa.

    - Reklama -