Slováci sú s eurom spokojní, návrat koruny chcú najviac mladí

    0
    Eurá. Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)

    Spokojnosť s eurom deväť rokov po zavedení vyjadrilo 70 % Slovákov, pričom za jeho najväčšiu výhodu označili jednoduchšie cestovanie a nákupy v zahraničí. Oproti tomu 23,8 % opýtaných nevedelo nájsť žiadnu výhodu súčasnej meny.

    Euro podľa 69,2 % Slovákov spôsobilo zvyšovanie cien v obchodoch a takmer polovica respondentov (48,4 %) nie je spokojná s tým, že Slovensko musí v rámci eurozóny prispievať ostatným zadlženým štátom.

    Najväčšími kritikmi eura sú podľa prieskumu obyvatelia Banskobystrického alebo Nitrianskeho kraja vo veku 40 až 59 rokov, ktorí pochádzajú z menších miest a majú nižšie vzdelanie. Euro naopak najviac vyhovuje obyvateľom Žilinského, Košického, Trenčianskeho a Bratislavského kraja.

    Návrat ku korune pripúšťa viac ako polovica Slovákov (54,4 %). O tom, že stará mena by sa mala opäť zaviesť, je rozhodne presvedčená takmer tretina (29 %). Ďalších 25 % návrat k nej neodmieta. Záujem o korunu nemá 46 % opýtaných.

    Medzi najväčších zástancov koruny patria mladí vo veku 18 až 29 rokov, z ktorých až 65 % návrat predošlej slovenskej meny neodmieta. Najmenej prístupní tejto zmene sú starší ľudia nad 61 rokov.

    “Mladí ľudia sú všeobecne najviac náchylní k zmenám, od ktorých čakajú zlepšenie situácie, nech už ide o akúkoľvek tému. Emočne cítia aj návrat od eura ku korune ako príležitosť na pozitívnu zmenu,” zhodnotil riaditeľ agentúry MNFORCE Andrej Kičura s tým, že starší ľudia naopak zmeny radi nemajú.

    Nesúlad medzi spokojnosťou s eurom a túžbou po návrate starej meny je podľa výkonného riaditeľa spoločnosti TopForex Ivora Lehotana len zdanlivý.

    “Podľa nášho názoru na jednej strane spokojnosť reflektuje úspešné zavedenie eura na Slovensku, na druhej strane pociťujú ľudia neistotu spojenú s budúcnosťou, a preto mierne prevažujú tí, ktorí vnímajú predovšetkým riziká spojené s eurom,” vysvetlil.

    Prieskum uskutočnila agentúra MNFORCE v novembri 2017 na reprezentatívnej vzorke 500 obyvateľov Slovenska.

    - Reklama -