Slováci sa zatiaľ nemusia obávať zmeny právneho postavenia v Británii, ubezpečuje rezort diplomacie

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)

    “Počas prechodného obdobia Spojené kráľovstvo zostáva plnohodnotným členom EÚ so všetkými právami a povinnosťami. Následné usporiadanie vzťahov a právne postavenie občanov EÚ v Spojenom kráľovstve a britských občanov v iných krajinách EÚ bude závisieť od vzájomných rokovaní,” uviedol rezort diplomacie. Zároveň upozornil, že občania budú o prípadných zmenách včas informovaní ešte predtým, než vstúpia do platnosti.

    Ministerstvo zároveň zdôrazňuje, že v súvislosti s možným sprísnením imigračných pravidiel a prístupu na britský pracovný trh po odchode z EÚ môže byť pre Slovákov výhodou schopnosť preukázať svoj súčasný a predošlý legálny pobyt v krajine. “Jednou z možností, ako si právne riešiť pobyt v krajine, je registrácia,” dodal rezort. 

    Veľvyslanectvo SR v Londýne ďalej odporúča Slovákom, aby sa o podmienkach a postupe získania dokladu o trvalom pobyte v Spojenom kráľovstve obracali priamo na britský kompetentný úrad – UK Home Office. “V prípade, že občania SR uvažujú o nadobudnutí britského občianstva, slovenský zákon o štátnom občianstve dvojaké občianstvo pripúšťa za určitých okolností,” uzavrelo ministerstvo. 

    - Reklama -