Slováci, pozor. Obchody majú byť počas sviatkov zatvorené

    0
    Nákup. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    S týmto návrhom prišli koaliční poslanci Ján Podmanický a Marián Kéry (obaja Smer-SD). “Dnes už máme na Slovensku 3,5 dňa, kedy je obmedzený maloobchodný predaj. Je to Štedrý deň od 12. hodiny, Prvý sviatok vianočný, Nový rok a Veľkonočná nedeľa. Tento okruh rozširujeme o ďalších 12 dní. Sú to všetky štátne sviatky a všetky dni pracovného pokoja s výnimkou nedieľ,” vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctva tripartity Podmanický.

    Zmeny by sa nemali dotknúť živnostníkov, čerpacích staníc či hotelov. “Je okruh prevádzok v Zákonníku práce, ktorých sa to týkať nebude,” priblížil Podmanický s tým, že novela by mala byť predložená na februárovú schôdzu parlamentu a začať by mala platiť od 1. mája tohto roka. Ak sviatok pripadne na nedeľu, tak sa bude aj na tento deň vzťahovať obmedzenie.

    Podľa neho tento návrh Slovensko posúva k civilizovaným krajinám. “Nastal čas, aby sme vyšli v ústrety státisícom mužov a žien, ktorí pracujú v tomto sektore obchodu, ktorí si zaslúžia, aby boli viac so svojimi rodinami,” myslí si Podmanický.  O tomto návrhu dnes rokovalo aj predsedníctvo tripartity. “Návrh sa dotýka širokého počtu obyvateľov. Diskusia prebehla vo vecnom tóne. Predkladatelia akceptovali niektoré pripomienky,” priblížil minister práce Ján Richter (Smer-SD).

    Sociálni partneri návrh poslancov rešpektujú. “Rozprávame sa len o tom, či si niekto myslí, že by dní malo byť 15, 16, alebo 30 a niekto si myslí, že osem. Toto je to, o čom je téma a je potrebné hľadať kompromis,” priblížil viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Luboš Sirota. Podľa neho ale nedozrel čas na to, aby sa diskutovalo o zákaze predaja počas nedieľ. “Nedozrel ešte čas na diskusiu o zatvorení predajní v nedeľu, to je téma na neskôr,” podotkol Sirota.

    Ambíciu poslancov akceptuje aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR. “Doladili sme nejaké technické veci, napríklad ako to bude realizované pri hoteloch a reštauráciách,” skonštatoval viceprezident AZZZ SR Roman Karlubík. Zmeny víta aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. “Bolo dlhodobou ambíciou KOZ presadiť takúto novelu zákona. Vytvorí to priestor pre zamestnancov tráviť čas s rodinami. Väčšina zamestnancov sú ženy a touto novelou sa približujeme k idei k vyváženému súkromnému životu,” dodala viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová.

    Predsedníctvo tripartity rokovalo aj o zmenách v poskytovaní gastrolístkov či o náleze Ústavného súdu týkajúce sa rozširovania kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Týmito bodmi sa budú sociálni partneri ešte zaoberať.

    - Reklama -