Slováci na utečencov nie sú pripravení, povinné prerozdeľovanie nie je riešením, myslí si saskár Galek

    0
    Karol Galek (SaS) (Autor: galek.sk)

    Čo sa týka názoru na migrantov, saskár Galek sa stotožňuje s tým, že utečenci nie sú teroristi. „Nikto na tento svet neprišiel s cieľom ubližovať druhým. Dokonca ani teroristi nie. Žiaľ, okolnosti ich tak vyformovali. Nemali by sme tak z výnimiek robiť pravidlo a hádzať všetkých do jedného vreca,“ myslí si.

    Slováci však na utečencov podľa poslanca nie sú pripravení a snahy o ich násilné integrovanie nefungujú. „A to prakticky nikde. Aplikovať ich povinné prerozdeľovanie preto z môjho pohľadu určite nie je cestou vyriešenia tohto problému,“ zakončil.

    Ficova mantra nemá reálny základ

    Ficova „mantra o jadre EÚ“ podľa Galeka nikdy nemala reálny základ. „Takéto úskoky sú pre neho príznačné a ich jediným cieľom je prekryť či už vnútrostranícke, alebo koaličné problémy,“ mieni.

    Je si istý, že o výhodnosti saskárskeho ekonomického reformného programu Agenda 2020 alebo odvodového bonusu netreba presviedčať ani Nemcov, ani Rakúšanov, ani iné krajiny. „Toto sú riešenia pre Slovensko, nastavené na naše podmienky a určené pre ľudí, aby sa im tu žilo lepšie,“ spresnil poslanec. Po ich uvedení do života sa môžu iné krajiny inšpirovať.

    V Estónsku to dokázali urobiť za menej

    Na otázku čitateľa, prečo portál slovensko.sk poriadne nefunguje napriek tomu, že stál 70 miliónov eur, a či obstojí Pellegriniho vysvetlenie, že situáciu spôsobil enormný nárast podaní, poslanec odpovedal, že v Estónsku dokázali za menej prostriedkov vyrobiť omnoho stabilnejší a efektívnejší systém.

    „Aj preto sme vyzvali Najvyšší kontrolný úrad, aby preveril hospodárenie s prostriedkami, ktoré sa v tejto súvislosti použili,“ informoval a doplnil, že systém musel prejsť záťažovými testami rátajúcimi s hraničnou situáciou.

    „Chce azda pán Pellegrini povedať, že hraničnú situáciu sme dosiahli hneď dva mesiace po povinnej aktivácii elektronických schránok pre právnické osoby? Ak by takýmto spôsobom skolaboval iný systém, napríklad poskytovateľa e-mailových schránok, v tej chvíli stratí väčšinu užívateľov,“ konkretizoval Galek. Ak je povinné komunikovať cez jediný verejný portál, užívateľ je podľa neho de facto rukojemníkom štátu.

    Len sa vymenili nominanti

    Na otázku, či splachovanie záchodov pitnou vodou nie je luxus a či by nebolo rentabilnejšie využívať úžitkovú vodu, Galek odvetil, že takéto riešenia existujú a sú komerčne dostupné, či už ide o splachovanie odpadovou alebo dažďovou vodou.

    Ako najčastejšiu motiváciu uviedol šetrenie na prevádzkových nákladoch, až následne povedomie o životnom prostredí. Na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa však podľa neho len vymenili politickí nominanti, hoci regulačné úrady potrebujú apolitické a nezávislé vedenie, aby politici a regulované subjekty nemohli netransparentne zasahovať.

    Galek pripomenul, že pred voľbami ceny energií poklesli, po nich, naopak, narástli. „Našťastie sa ozvali spotrebitelia, v SaS sme to označili za kauzu a navrhli riešenia. Inak by dnes prakticky všetci platili za elektrinu, plyn aj vodu výrazne viac,“ napísal s tým, že je nevyhnutné, aby na čele úradu stál nezávislý predstaviteľ.

    Ako možné riešenie navrhuje aj zverejnenie vstupov do regulovaných cien pre spoločnosti, ktoré nemajú konkurenciu. Každý spotrebiteľ by si tak mohol skontrolovať, či jeho výdavky za vodu, elektrinu a plyn sú opodstatnené. „Aj takýto návrh sme v tomto volebnom období predkladali do NR SR. Žiaľ, koaliční poslanci ho odmietli podporiť,“ konštatoval poslanec aj napriek tomu, že by takto klesli ceny pre domácnosti aj podnikateľov.

    - Reklama -