Slováci a minimálna mzda? Porovnanie so zahraničím. Čísla, ktoré vás dvihnú zo stoličky

    0
    Eurá. Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)

    Ľudia pod Tatrami pracujú neraz ešte viac a tvrdšie ako zamestnanci v iných európskych štátoch, no pri pohľade na výplatnú pásku je tisícom Slovákov skôr do plaču. Aj naďalej totiž platí, že čo sa platového ohodnotenia, respektíve minimálnej mzdy týka, patrí Slovensko k podpriemeru v rámci členských krajín EÚ.

    Podľa posledného prieskumu štatistického úradu Eurostat je minimálna slovenská mzda 435 eur. Len pre porovnanie, minimálna mzda vo Francúzsku je 1 480 eur, v Holandsku 1 552 eur a úplne najlepšie sú na tom Luxemburčania, kde minimálna mzda činí 1 999 eur. 

    Summa summarum, v Európe máme ôsmu najnižšiu mzdu. 

    Avšak nie všetko treba vidieť v čiernych farbách. Z krajín V4 zarábajú viac iba v Poľsku, pričom v porovnaní s rokom 2008 vzrástla Slovákom minimálka“ až o skvelých 80 %!  

    Kým pred deviatimi rokmi bola minimálna mzda len 241 eur, teraz je to o 194 eur viac. Väčší platový nárast zaznamenali iba Bulhari a Rumuni. Obe balkánske republiky sú však so svojimi minimálnymi mzdami aj tak na samom chvoste rebríčka.

    „Momentálne nám pomáha ekonomický rast a zlepšujúci sa trh práce, no priestor na ďalšie zlepšenie ostáva. Dosiahnuť to môžeme najmä podporou kvality vzdelávania, výskumu a vývoja, ako aj zvýšením produktivity práce,“ cituje denník Nový Čas analytičku Slovenskej sporiteľne Katarínu Muchovú.

    A hoci je stále väčšina krajín v rámci platov pred nami, do úvahy treba brať aj tzv. paritu kúpnej sily.

    „Tá vyjadruje, koľko si reálne môžu domácnosti dovoliť. Napríklad v Belgicku sú síce platy lepšie, ale aj náklady na ubytovanie či stravu sú vyššie,“ uzatvára Muchová.

    - Reklama -