Slová, ktoré sa niektorým nebudú páčiť. Ide o Rómov a Slovensko

    0
    Ábel Ravasz. (Autor: pk)

    Ravasz si myslí, že stále treba hovoriť o tom, ako mnohí Rómovia žijú v sociálnom vylúčení a v prostredí, “z ktorého sa iba málokomu podarí vymaniť bez pomocnej ruky”.

    “Predsudky a stereotypy, ktorým rómska komunita na Slovensku čelí, sú často len zrkadlom ťaživej sociálnej situácie mnohých Rómov, z ktorej zdanlivo niet cesty,” uviedol. Medzinárodný deň Rómov vníma ako dôležitú súčasť spoločného cieľa, s ktorým je spájané dodržiavanie ľudských práv, presadzovanie princípu rovnosti všetkých ľudí a nediskriminácie.

    Ravasz si počas tohto dňa rád pripomína aj históriu a kultúru Rómov. Ich tradície a zvyky majú podľa neho za sebou dlhú cestu. “Stretli sa s mnohými kultúrami, boli nimi ovplyvňovaní, museli im porozumieť a prispôsobiť sa. Napriek toľkému času a neuveriteľnej vzdialenosti si Rómovia stále ponechali autentické prvky svojej kultúry, odlišné od kultúry ľudí, medzi ktorými sa usadili,” povedal.

    Galéria Umelka v Bratislave zorganizovala dnes pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov kultúrne podujatie. Pripravila si “malú prehliadku rómskej kultúry”. Ravasz takéto podujatia podporuje. Aj toto bolo pod jeho záštitou.

    - Reklama -