Slobodní a zelení sú pripravení rokovať o koalícii s CDU

    0
    Christian Lindner (Autor: TASR)

    Christian Lindner, ktorý priviedol FDP po štyroch rokoch existencie v postavení mimoparlamentného opozičného subjektu späť do Bundestagu, avizoval ochotu rokovať s konzervatívcami Angely Merkelovej, avšak zdôraznil, že liberáli považujú za potrebnú zmenu doterajšieho kurzu.

    Katrin Göringová-Eckardtová, ktorá bola jedným z volebných lídrov zelených, naznačila, že jej strana je pripravená na rokovania s kýmkoľvek s výnimkou pravicovopopulistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Zároveň však naznačila, že nebudú jednoduchým partnerom pri rokovaniach.

    Keďže SPD krátko po oznámení prvých prognóz avizovala zámer odísť do opozície, koalícia strán únie CDU/CSU s liberálmi z FDP a zelenými označovaná v súvislosti so zafarbením jednotlivých subjektov za tzv. jamajskú, sa javí ako matematicky jediná možná. Čierno-žlto-zelená koalícia by mohla získať podľa odhadov väčšinu 31 hlasov.

    CDU/CSU a SPD, teda doterajšia vládna koalícia, by mala väčšinu o 42 hlasov, avšak tento variant bude zrejme neprechodný, pretože SPD mieri do opozície. Strany únie sa však už nechali počuť, že mienia osloviť aj doterajších koaličných partnerov. Programovo blízkej koalícii CDU/CSU s liberálnou FDP by k väčšine chýbalo 31 hlasov.

    V súvislosti s tzv. jamajskou koalíciou je však veľmi zaujímavý výsledok prieskumu verejnej mienky ARD, z ktorého vyplýva, že u stúpencov týchto subjektov má takáto formácia iba málo sympatií. Za dobrú formu budúcej koalície to považuje iba 31 percent stúpencov strán únie CDU/CSU, 42 percent priaznivcov FDP a 38 percent sympatizantov zelených. Takéto koaličné trio podporuje menej ako štvrtina celej nemeckej populácie (23 percent).

    - Reklama -