Sloboda vykúpená krvou. Pri oslobodzovaní irackého Mosulu zahynuli desaťtisíce civilistov. Môžu za to aj americké nálety

    0
    Americká vojenská koalícia v Iraku použila v Mosule biely fosfor (Autor: ReproFoto YouTube)
    Postupné odkrývanie trosiek zničených budov odhaľuje masaker, ktorý v Mosule naberá desivé rozmery. Množstvo tiel je stále zavalených v ruinách. Podľa spravodajských záznamov, ku ktorým sa dostal denník The Independent, je počet mŕtvych oveľa vyšší, ako predpovedali experti v odhadoch. 
     
    Obyvatelia mesta boli nielen obeťami irackých pozemných síl, ktoré z Mosulu vyháňali teroristov z Islamského štátu. Svoj diel viny nesú aj spojenecké letecké útoky a v prvom rade militanti, ktorí obyvateľov irackého mesta často držali ako ľudské štíty. 
     
    V krátkom, ale o to výstižnejšom a rovnako mrazivom stanovisku opísal situáciu jeden zo skúsených irackých politikov Hoshyar Zebari. „Úroveň ľudského utrpenia je (v Mosule) nesmierna,“ povedal Zebari, ktorý je pôvodom Kurd. Narodil sa v Mosule a v minulosti pôsobil ako iracký minister financií a ešte predtým šéfoval irackému rezortu diplomacie. 
     
    Monitorovacie skupiny kurdskej regionálnej vlády v Iraku, na ktoré sa odvoláva Independent, odhadujú, že od 19. februára do 19. júna zomrelo pri náletoch na okupované časti Mosulu viac ako 5 800 civilistov.  
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -