Sloboda slova v Európe má vážne nedostatky. Kde to je najhoršie?

    0
    Ukrajinskí vojaci pri meste Mariupol (Autor: SITA)

    Dunja Mijatovič z OBSE vo Varšave uviedla, že „v mene bezpečnosti vlády prijímajú opatrenia, ktoré majú negatívny vplyv na slobodu médií a slobodu prejavu, a to sa týka aj zavedených demokracií“. Podľa predstaviteľky OBSE je problém so slobodou prejavu najmä v krajinách, v ktorých sa vlády snažia zabrániť práci novinárov s proruskými názormi. Ide teda najmä o Ukrajinu a pobaltské štáty, ktoré sa obávajú ruskej propagandy.

    Začiatkom septembra si ukrajinská vláda pod vedením Arsenija Jaceňuka vyslúžila kritiku za to, že na zoznam nežiadúcich osôb zaradila desiatky zahraničných novinárov a blogerov. Dôvod bol veľmi jednoduchý. Všetci, ktorí sa dostali na čiernu listinu, uverejňovali informácie o tom, čo sa deje na východe Ukrajiny, kde neutíchajú boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou. Portál Omediach.com pripomína, že na spomínanom zozname ukrajinskej vlády je aj trojica zamestnancov moskovskej pobočky britskej spravodajskej televízie BBC.

    Podobne ako ukrajinská vláda postupovali aj pobaltské krajiny, ktoré deportovali niekoľkých novinárov pre obavy z toho, že by mohli slúžiť ako nástroj ruskej propagandy. Minulý týždeň vyzvala Dunja Mijatovič z OBSE Maďarsko, aby prestalo ohrozovať novinárov. Išlo jej o prípad, keď maďarskí policajti údajne zbili a zadržali žurnalistov, ktorí na mieste robili reportáže o tom, aká je situácia medzi utečencami u našich južných susedov. Jednou zo zadržaných novinárok bola aj redaktorka slovenského Denníka N. Vláda Viktora Orbána zásah proti novinárom poprela napriek tomu, že o ňom informovali viaceré európske médiá.

    - Reklama -