Slniečkarský terorizmus v Nemecku. Ničenie kancelárií, strieľanie. Tomuto čelí jediná protiimigrantská strana v krajine

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Neznámy páchateľ v nedeľu večer posprejoval berlínsku centrálu pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Podľa polície sa na budove našli nápisy ako Nacisti von, Utečenci sú vítaní a Žiadny človek tu nie je nelegálne. Polícia tiež uviedla, že vandali porozbíjali sklá na budove.

    Nejde pritom o prvý útok na úradovňu AfD. Minulý týždeň kanceláriu Beatrix von Storchovej, ktorá reprezentuje stranu v Európskom parlamente, poliali čiernou farbou a jej okná porozbíjali. Iba niekoľko dní predtým neznámy páchateľ trikrát vystrelil zo strelnej zbrane na pobočku AfD v západonemeckom meste Arnsberg.

    Incidenty nasledovali iba krátko po tom, ako 40 zamaskovaní ľavicoví radikáli v Berlíne rozpútali besnenie, pri ktorom podpálili niekoľko áut a porozbíjali okná vo štvrtiach Neuölln a Kreuzberg. Vysoký berlínsky politik Frank Henkel, ktorý je členom Kresťanskodemokratickej strany Angely Merkelovej, nazval konanie ľavicových radikálov teroristickými činmi a konštatoval, že ľavicoví anarchisti nemajú žiadny rešpekt k svojim spoluobčanom. „Zanechávajú za sebou iba spúšť,“ povedal. 

    AfD na vzostupe

    Alternatívu pre Nemecko založili ako euroskeptickú stranu, ktorej cieľom bolo vystúpenie Nemecka z eurozóny. S vyhrocovaním imigračnej krízy sa však začala profilovať čoraz viac protiimigrantsky. Vo voľbách v roku 2013 skončila AfD so ziskom 4,7 percenta hlasov tesne pod päťpercentnou hranicou vstupu do parlamentu. Strana však vďaka svojej kritike Merkelovej imigračnej politiky pomaly, ale isto preferenčne stúpa, pričom v poslednom z prieskumov dosiahla už 13 percent. AfD zatiaľ nepredstavuje hlavného vyzývateľa pre Merkelovej kresťanských demokratov, tým sú stále proimigrační Sociálni demokrati, „alternatíva“ však predsa len začína spôsobovať tradičným nemeckým politikom vrásky na tvári. Mnohí „kresťanskí demokrati“ a socialisti sa dokonca odmietajú zúčastňovať televíznych debát, na ktoré sú predstavitelia AfD pozvaní.

    Zbrane na imigrantov

    Líderka AfD Frauke Petryová vyvolala prednedávnom v Nemecku rozruch, keď sa pre nemecké noviny Mannheimer Morgen vyslovila, aby nemecké jednotky zabránili nelegálnemu prechodu migrantov, a to „dokonca aj s použitím zbraní“. „Tak je to totiž v zákone,“ povedala Petryová.

    Keď sa redaktor denníka spýtal, či si predsedníčka AfD skutočne myslí, že súčasťou nemeckej legislatívy je aj príkaz strieľať, Petryová vysvetlila svoje tvrdenie takto: „Nepovedala som príkaz strieľať. Ani ja si to neprajem. Ozbrojená sila je tá posledná možnosť. Potrebujeme dôkladné kontroly, aby sme zabránili veľkému množstvu migrantov v ilegálnom prechádzaní hraníc,“ uviedla.

    Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel po Petryovej výrokoch vyhlásil, že AfD by mali bezpečnostné zložky monitorovať ako extrémistické zoskupenie. Vyjadrenie nemeckého vicekancelára vyvolalo v Nemecku rozruch pre jeho podobnosť s nacistickým zmocňovacím zákonom z roku 1933. Zákonom sa vtedy rušili všetky politické strany v krajine, pravdaže okrem nacistickej. Vicekancelár Gabriel pre Bild zároveň konštatoval, že „existujú veľké pochybnosti, či chce AfD hájiť slobodný demokratický poriadok republiky“.

    Nemecko za minulý rok prijalo viac ako 1,1 milióna imigrantov. Ranou pre imigračnú politiku Kresťanskodemokratickej únie Angely Merkelovej, ktorej voličské preferencie dlhodobo klesajú, boli najmä silvestrovské masové sexuálne útoky v Kolíne nad Rýnom. Súčasná imigračná kríza a zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v krajine naopak nahráva protiimigrantskej AfD a protiislamistickému hnutiu Pegida.

    - Reklama -