Skutočne Schulz cez víkend prehral s Merkelovou? Uznávaný nemecký denník to vidí úplne inak

    0
    Angela Merkelová (CDU) a Martin Schulz (SPD) (Autor: TASR)

    Hoci v Sársku nežije ani milión obyvateľov, pre Martina Schulza bol nie príliš presvedčivý výsledok SPD horkou pilulkou. Socialisti získali o priepastných desať percent menej hlasov ako kresťanskí demokrati Angely Merkelovej a plány niekdajšieho šéfa Európskeho parlamentu na vytvorenie koalície s Die Linke a Zelenými sa rozpadli. Celoštátne prieskumy pritom po oznámení Schulzovej kandidatúry na kancelára predpovedali socialistom veľké šance.

    Aj keď ešte nedávno mala CDU o osem až dvanásť percent väčšiu podporu než SPD, Schulz dokázal socialistov vytiahnuť až takmer na úroveň kresťanských demokratov. Vo voľbách v Sársku sa však tento trend vôbec neprejavil. Hoci väčšina nemeckých komentátorov ešte nedávno favorizovaného adepta v súvislosti s jesennými voľbami do Bundestagu pomaly odpisuje, denník The Huffington Post tvrdí, že je to ešte veľmi predčasné.

    Podľa rešpektovaného nemeckého denníka mala SPD v Sársku veľmi zložitú pozíciu, pretože táto spolková krajina je tradičnou baštou CDU. „Uplynulých osemnásť rokov tu pravidelne víťazí CDU a premiérka Annegret Krampová-Karrenbauerová je medzi voličmi veľmi obľúbená. Viac ako 50 % voličov si prialo jej pokračovanie vo funkcii, zatiaľ čo za jej rivalku z SPD Anke Rehlingerovú sa vyslovilo len 36 % z nich,“ argumentuje komentátor The Huffington Post Leonhard Landes.

    Landes navyše pripomína, že aj napriek desaťpercentnej strate získala SPD vďaka Schulzovi nečakane vysoké percento voličských hlasov. „Ešte v januári mala tunajšia SPD podľa prieskumov podporu len asi 24 % a nakoniec socialisti cez víkend získali ešte o šesť percent viac. Mnohí Schulzovi kolegovia si sú napokon jeho pozitívneho prínosu vedomí. Minister spravodlivosti Heiko Maas pre televíziu ZDF uviedol, že bez Schulza by strana len ťažko získala 30 %.“

    Tretím dôvodom, prečo „efekt Schulz“ v Sársku nefungoval v takej miere, je podľa Landesa zvolená volebná téma. „Schulz na celoštátnej úrovni akcentuje sociálne otázky a upozorňuje na sociálnu nespravodlivosť. Lenže pre voličov v Sársku nie je táto téma až taká dôležitá. Podľa prieskumu televízie ARD považuje 85 % z nich svoju ekonomickú situáciu za dobrú. Voliči si navyše prajú pokračovanie veľkej koalície a neželajú si odklon doľava,“ pokračoval.

    „Nebolo by správne vyvodzovať nejaké závery z volieb v spolkovej krajine, ktorá má len asi 800 000 voličov. Ale jeden záver treba predsa len brať do úvahy. Plány Schulza na vytvorenie čisto ľavicovej koalície nevyvolávajú u voličov veľký ohlas. Navyše v každej spolkovej krajine pôsobia rozdielne bunky SPD a CDU. Aj ich postavenie a vplyv sú rozdielne. Skrátka SPD síce v Sársku prehrala, ale tento výsledok by sa nemal preceňovať,“ uzavrel Landes.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -