Skúsili to zakamuflovať, ale pravda vyšla najavo: Ďalšie čísla o tom, či Američania podporujú zákrok Trumpa proti migrantom

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Po oznámení Trumpovej administratívy o dočasnom zákaze prijímania imigrantov a vstupu občanov zo siedmich prevažne moslimských krajín mediálny mainstream rozpútal búrlivú kampaň. Na CNN, Reuters či v denníkoch The Washington Post a The New York Times sa objavujú názory politikov, aktivistov a umelcov, ktorí Trumpovu imigračnú politiku tvrdo kritizujú. Prieskumy verejnej mienky síce dokazujú, že prezident má podporu voličov, ale médiá ich výsledky dezinterpretujú.

    Napríklad agentúra Reuters prišla v stredu s bombastickým titulkom „Iba tretina Američanov si myslí, že Trumpove opatrenia zaistia ľuďom väčšie bezpečie“. Ako však dokazuje prieskum Reuters a spoločnosti Ipsos, realita je úplne iná. Na otázku „Súhlasíte alebo nesúhlasíte s nariadením prezidenta Donalda Trumpa blokovať imigrantov a vstup občanov zo siedmich moslimských krajín?“ odpovedalo kladne 48 % respondentov, zatiaľ čo proti bolo len 41 % z nich.

    Demokratickí voliči Trumpovu imigračnú politiku odmietli v pomere 70 % k 23 %, republikánski voliči ju podľa tohto prieskumu naopak jednoznačne podporili (80 % k 13 %). Trumpa môže tešiť aj podpora nezávislých voličov (44 % k 36 %). Väčšina amerických voličov sa takisto zhodne na tom, že Spojené štáty by mali prijímanie imigrantov obmedziť. Tento názor vyjadrilo podľa prieskumu 66 % respondentov, zatiaľ čo proti bolo len 26 % z nich.

    V utorok redakcia Parlamentných listov informovala o dvoch prieskumoch verejnej mienky, ktoré opäť potvrdzujú väčšinovú podporu imigračnej politiky Donalda Trumpa v očiach amerických voličov. Výskumná agentúra Rasmussen Reports sa opýtala 1 000 respondentov a 57 % z nich súhlasí s tým, aby nemohli do Spojených štátov dočasne vstúpiť občania siedmich prevažne moslimských štátov.

    Podobný je aj ich názor na dočasný zákaz prijímania imigrantov, s ktorým súhlasí podľa prieskumu 56 % amerických voličov. Približne rovnaký počet respondentov oslovila v rámci svojho prieskumu Quinnipiac University a jeho výsledok dopadol znova v prospech Donalda Trumpa. Jeho imigračné opatrenia schvaľuje 48 % respondentov, zatiaľ čo proti bolo len 42 % z nich.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -