Skúsený americký diplomat: Rusko patrí do Európy. A dosť nečakane sa vyjadril aj o Trumpovi a elitách

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Larry C. Napper prežil na vlastnej koži pád Ceauşescuovho režimu v Bukurešti, kde v tom čase pracoval na americkom veľvyslanectve na pozícii diplomata. Odvtedy zastával niekoľko významných funkcií, v rámci ktorých mal na starosti asistovať štátom strednej a východnej Európy s prechodom na demokraciu.

    Na začiatku deväťdesiatych rokov bol vymenovaný za veľvyslanca Spojených štátov v Litve a neskôr zastával rovnakú pozíciu v Kazachstane. Napper si počas svojej návštevy ruského Petrohradu našiel čas na krátku besedu, v rámci ktorej hovoril o výsledku volieb v USA a šíriacej sa vlne populizmu.

    Na úvod Napper v krátkosti priblížil svoje pôsobenie v Bukurešti a potom prehovoril o súčasnom politickom vývoji v regióne strednej a východnej Európy, v ktorom dlhé roky pôsobil.

    „Intelektuálne rozumiem tomu, prečo sa deje to, čo sa deje. Mnohí ľudia nie sú spokojní s porevolučným vývojom v týchto krajinách, čo dáva príležitosť populistickým politikom, ktorí si až tak nepotrpia na duchovných a procedurálnych princípoch demokracie,“ uviedol bývalý americký diplomat.

    „Do určitej miery je to pre mňa skutočne bolestivé,“ priznal Napper. „Na druhej strane som si dobre vedomý toho, že sa vo všetkých týchto štátoch nachádza neuveriteľný ľudský potenciál, ktorý nedovolí, aby sa politické systémy týchto krajín vrátili o niekoľko desiatok rokov naspäť. Som si istý, že krajiny ako Česká republika zostanú napevno ukotvené v euroatlantickom systéme, ktorý by mal podľa môjho názoru zahŕňať aj Rusko,“ pokračoval.

    „Kto by si pred niekoľkými rokmi pomyslel, že sa niečo také prihodí v krajinách, ako sú Taliansko, Maďarsko alebo Spojené štáty. Pre nás všetkých by to malo slúžiť ako príklad toho, že veci sa neodohrávajú vždy tak, ako väčšina ľudí očakáva. Radšej by sme mali byť všetci pripravení na ďalší ,neočakávaný‘ priebeh. Ja osobne som bol 8. novembra veľmi prekvapený,“ uviedol.

    „Zdá sa mi, že – teda aspoň v Spojených štátoch – sa zväčšujú rozdiely medzi obyvateľmi miest a obcí. Životy týchto ľudí sú čoraz odlišnejšie, čo vytvára nerovnováhu a akýsi sociálny tlak. Všetci sme videli volebnú mapu, na ktorej sú obe pobrežia modré, čo znamená, že ľudia tam volili prevažne demokratov. V podstate celý zvyšok krajiny je potom červený, republikánsky,“ myslí si.

    „Nikoho neprekvapilo, že ľudia vo veľkých metropolitných oblastiach, ako sú New York, Los Angeles či San Francisco, volili v prevažnej väčšine demokratov. To sú, samozrejme, tradične veľmi liberálne oblasti. Rovnaký trend však možno vypozorovať aj v takom konzervatívnom štáte, ako je Texas, v jeho najväčšom meste Houstone ľudia takisto volili demokratov. Ale zvyšok štátu je takmer celý zahalený v červenom.“

    Medzi obyvateľmi metropol sa podľa bývalého profesionálneho diplomata vyskytuje vzrastajúca tendencia pochybovať o platnosti volebných hlasov ľudí s nižším dosiahnutým stupňom vzdelania, ktorí žijú prevažne v menších mestách a v obciach a ktorí sa neboli schopní integrovať do svetového ekonomického systému.

    „Trump si bol tohto trendu veľmi dobre vedomý a dokázal to majstrovsky využiť,“ skonštatoval Napper.

    „Počujete, čo sa vám snažia povedať? Snažia sa vám nahovoriť, že váš hlas má menšiu váhu. Áno, možno nemáte dlhý zoznam titulov, aký majú títo ľudia. Možno nemáte možnosť neustále cestovať do zahraničia a nehovoríte tromi-štyrmi cudzími jazykmi. Ale to z vás v žiadnom prípade nerobí občanov druhej kategórie. Ja maximálne rozumiem vašim obavám a som za vás ochotný bojovať,“ uviedol Napper príklad toho, ako so svojimi voličmi komunikoval Donald Trump.

    „Bola to veľká šou: všetky tie šiltovky, symboly a detailne premyslená rétorika, na veľa ľudí to naozaj zapôsobilo. Hoci sa Trump na mnohé stretnutia so svojimi voličmi dopravoval helikoptérou, dokázal ich presvedčiť o tom, že rozumie ich problémom a zaistí, aby sa ich život v budúcnosti kvantitatívne zlepšil,“ poznamenal Napper v závere.

    - Reklama -