Škótska premiérka chce, aby krajina zostala v Únii. V hre je aj nezávislosť

    0
    Nicola Sturgeonová (Autor: SITA)

    Sturgeonová povedala, že Škótsko chce dohodu, ktorá mu umožní prístup na jednotný trh a zabezpečí voľný pohyb migrantov, keďže potrebuje zahraničnú pracovnú silu pre rast svojej ekonomiky. Politička, ktorá je za odtrhnutie Škótska od Británie, však dnes uviedla, že preferuje zotrvanie celého Spojeného kráľovstva na jednotnom trhu aj po brexite.

    Druhou možnosťou je výnimka pre Škótsko, ktorá by mu umožnila prístup na európsky trh s tovarmi a službami bez ciel. A treťou je nezávislosť Škótska od Británie. Britskí voliči pomerom hlasov 52 % za a 48 % proti rozhodli o vystúpení ostrovného kráľovstva z EÚ. Väčšina Škótov, ktorí sú jedným zo štyroch národov v Spojenom kráľovstve, naopak hlasovala za zotrvanie v bloku.

    “Musí existovať spôsob, ako efektívne rozštvrtiť kruh,” povedala Sturgeonová na tlačovej konferencii. Jej želanie sa pravdepodobne nestretne s pochopením, keďže vláda v Londýne si po referende zvolila za svoju prioritu obmedzenie migrácie z EÚ.

    Aj poprední predstavitelia EÚ vyjadrili vážne pochybnosti, čo sa  týka možnosti uzavretia rozdielnych obchodných zmlúv medzi EÚ a južnou a severnou časťou Spojeného kráľovstva. Ako príklad možných budúcich sporov uvádzajú produkt, ktorý bol síce vyrobený v škótskom Glasgowe, ale zo súčiastok dovezených z anglického Manchestru. To by vyvolalo otázky, či bol vyrobený na jednotnom trhu alebo nie. A tiež, či by v tomto prípade nemalo byť zavedené clo na dovoz produktov z Anglicka do Škótska.

    Sturgeonová tiež skonštatovala, že v hre je aj zopakovanie referenda o nezávislosti Škótska, ktoré tamojší voliči pred pár rokmi odmietli len tesnou väčšinou. “Brexit je problém, ktorý nespôsobili Škóti,” dodala. Hovorkyňa britskej premiérky Theresy Mayovej na Sturgeonovej slová reagovala vyhlásením, že Mayová starostlivo zváži škótske návrhy.

    - Reklama -