Skončí futbalista Chromek v repre? Na fotke „hajloval“ a teraz tvrdí, že vraj šlo o iróniu. Hlúpy žart na Kotlebovu adresu ho môže stáť kariéru

    0
    Futbalista Ondrej Chromek (Autor: ReproFoto: Facebook/Ondrej Chromek)

    Fotografia, na ktorej Ondrej Chromek „hajluje“, vzbudila pobúrené reakcie na sociálnej sieti Facebook, ale pravda je, že na nej má mladý futbalista vztýčenú ľavú, a nie pravú ruku, tak ako to robili nacisti pri známom pozdrave. Snímka je totiž spravená v zrkadle, ale ani to nezmiernilo hnev, ktorý spôsobila po uverejnení na internete.

    Kontroverzná snímka 18-ročného futbalistu sa objavila najprv na Twitteri, kde ju len deň po oznámení výsledkov volieb zverejnil športový novinár Tomáš Prokop. „Takto oslavujú naši nádejní futbalisti… Nemám slov a že vraj to robia len fanúšikovia,“ pripísal k Chromekovej fotke Prokop.
    (Text pokračuje pod obrázkom)

    Smrteľne vážne alebo len ironicky?

    Problém je v tom, že Chromek k fotografii pripísal slová: „Tak Kotlebu“, čím chcel podľa všetkého asi naznačiť, že volil Ľudovú stranu Naše Slovensko, nie je to však údajne pravda. K tomuto záveru sa ale prikláňa veľa používateľov Facebooku, kde Chromekovu fotku zdieľal portál „Prečo ľuďom hrabe?“, ktorý sa rovno v statuse pozastavuje nad tým, či to mladý futbalista myslel vážne alebo išlo len o nevhodný vtip.

    Po uverejnení fotky sa spustila doslova lavína kritických a často aj vulgárnych komentárov na adresu Ondreja Chromeka. „Ja viem, že sa hovorí, že futbalisti sú blbí, ale až takto?“ pýta sa jedna z používateliek. Objavujú sa dokonca aj názory, podľa ktorých by aj takéto, údajne ironické vyjadrenie politického postoja mohlo mladému nádejnému športovcovi zničiť kariéru.

    Komentáre k fotke futbalistu Ondreja Chromeka
    Komentáre k fotke futbalistu Ondreja Chromeka (zdroj: Facebook/Prečo ľuďom hrabe?)

    Samotný Chromek sa snažil celú vec uviesť na pravú mieru na Facebooku, kde uverejnil svoj postoj k celej veci. „Nie som žiadny fašista či niečo také a Kotlebu som ani nevolil. Bola to čistá irónia, ktorú niekto zobral inak, ako som ju ja sám zamýšľal – preto tá ľavá ruka a nie pravá,“ vysvetľuje na svojom facebookovom profile mladý reprezentant. K téme nechce podľa vlastných slov nič viac dodávať.

    Nie som žiadny fašista či niečo také a Kotlebu som ani nevolil. Bola to čistá irónia, ktorú niekto zobral inak ako som…

    Zveřejnil(a) Ondrej Chromek dne 8. březen 2016

    Chromekovi priatelia ho na Facebooku podporili a vo viacerých komentároch ho označili za hviezdu, pretože sa krátky článok o jeho kontroverznej fotke objavil v Novom Čase na rovnakej stránke ako správa o svetoznámom Ronaldovi.

    Komentáre k fotke futbalistu Ondreja Chromeka
    Komentáre k fotke futbalistu Ondreja Chromeka (zdroj: Facebook/Ondrej Chromek)

    Tak volil či nevolil?

    Napriek tomu, že sa Chromek od „hajlovania“ aj podpory kotlebovcov dištancoval, nie je tak úplne jasné, s akým zámerom fotku, ku ktorej pripísal „tak Kotleba“, urobil. Na svojom facebookovom profile tvrdí, že nevolil Kotlebu. „Nie som zástanca Kotlebu ani som ho nevolil! Je to ironické! Je tam zdvihnutá ľavá ruka!“ píše v komentároch na profile skupiny „Prečo ľuďom hrabe?“.

    Už o dve hodiny neskôr si však Chromek v odpovedi na svoj vlastný komentár protirečí, keď píše: „Som proti Kotlebovi a irónia je, že som ho volil“. Nie je preto jasné, ako to vlastne Chromek myslel. Isté je len to, že takýto krok by mohol poškodiť rozbehnutú kariéru nádejného slovenského futbalistu, ktorý pred dvomi rokmi reprezentoval Slovensko počas prípravného turnaja tímov do 17 rokov v Španielsku a trénoval pod vedením Ladislava Pecka.

    ParlamentnéListy.sk oslovili aj trénera Dušana Tittela, ktorý momentálne pôsobí ako športový a marketingový riaditeľ klubu MŠK Ružomberok, do ktorého Chromek papierovo patrí. Chromek momentálne hosťuje v Liptovskom Hrádku. Klub ale odsudzuje všetky formy nešportového správania,“ vyjadril sa tvrdo na adresu mladého hráča bývalý slovenský reprezentant. V rovnakom duchu sa vyjadril aj kapitán družstva Marek Sapara.

    Podľa našich informácií by sa Chromekovým prípadom mala zaoberať aj disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu a voči jeho nerozvážnemu počínaniu by dokonca mohla vyvodiť sankcie, pokiaľ nedokáže, že jeho správanie nebolo úmyselné a naozaj to bola iba recesia na Kotlebu. Jeho sľubná kariéra sa tak môže skončiť skôr, než sa naplno začala.

    Protichodné vyjadrenia Ondreja Chromeka na Facebooku
    Protichodné vyjadrenia Ondreja Chromeka na Facebooku (zdroj: Facebook/Prečo ľuďom hrabe?)

    - Reklama -