Školstvo nie je v dobrom stave. Poslanec za SaS vyzýva Plavčana, aby vyriešil platy učiteľov

    0
    Branislav Gröhling (Autor: TASR)

    “Za ostatné dni sme počúvali z úst viacerých predstaviteľov vládnucich strán, že školstvo nie je v dobrom stave. Stále nedoriešené platy učiteľov sú len ďalším dôkazom týchto tvrdení. Myslím si, že koaliční politici, ktorí kritizujú stav školstva, by sa mali v prvom rade obrátiť na ministra a jemu adresovať svoje vyjadrenia,” uviedol Gröhling.

    Minister školstva podľa jeho slov ešte stále definitívne nevyriešil zvýšenie platov jednej časti učiteľov. “Vyjadrenia ministra o tom, že od septembra sa zvýšia platy učiteľov, sú stále bez odpovede. Obce a mestá reagovali, že na tento krok nemajú financie a viac sme prakticky o tomto probléme nepočuli. Minister stále nepovedal, ako hodlá túto situáciu vyriešiť. Nevieme, či platy dofinancuje ministerstvo školstva zo svojho rozpočtu, alebo sa nebudú zvyšovať vôbec. Je absurdné, aby dva mesiace pred sľubovaným zvýšením obce ani učitelia stále nevedeli, ako ich budú platiť,” zdôraznil Gröhling.

    Pripomenul, že ide približne o 25.000 zamestnancov, medzi ktorých patria učitelia materských škôl, vychovávatelia v centrách voľného času a školských kluboch detí či učitelia základných umeleckých škôl. “Vyzývam ministra školstva, aby situáciu urýchlene vyriešil a následne informoval učiteľky v materských školách, vychovávateľky, učiteľov umeleckých škôl a všetkých, ktorých sa to týka, čo bude s ich platmi od septembra 2017,” uzavrel Gröhling.

    Minister Plavčan podľa hovorkyne rezortu školstva Ivany Skokanovej v tomto smere aktívne koná. “V tejto súvislosti už minister rokoval aj so zástupcami Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Na stretnutí ich ubezpečil, že ministerstvo školstva robí všetky kroky pre to, aby sa zvyšovanie platov pre pedagogických a odborných zamestnancov týkalo aj zamestnancov materských škôl, základných umeleckých škôl, centier voľného času či školských klubov detí, ktoré nie sú financované cez štát, ale prostredníctvom obcí a miest,” uviedla Skokanová.

    Zároveň pripomenula, že pedagogickým a odborným zamestnancom regionálneho školstva, ako aj vysokoškolským pedagógom, boli platy zvyšované v januári 2016, a to o štyri percentá, ďalšie navýšenie bolo o šesť percent od 1. septembra 2016. “Rast platov o šesť percent je garantovaný v Programovom vyhlásení vlády SR aj v rokoch 2018, 2019 a 2020, čo doteraz nikdy nebolo. Okrem toho chce minister školstva zabezpečiť, aby sa platy zvýšili aj nad rámec Programového vyhlásenia vlády SR – o šesť percent aj v septembri 2017,” dodala Skokanová.

    - Reklama -